Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 93. Volodimir Zelenski: Rusia duce o politică transparentă de genocid în Ucraina

Confruntările militare continuă în Ucraina și se intensifică în regiunea Donbas. Orașul Severodonețsk este aproape încercuit de trupele ruse, iar peste 40 de localități din aceeași regiune au fost bombardate.

În cifre, cel puțin 1.500 de victime și 60% din clădirile rezidențiale au fost distruse în Severodonețsk. Aproximativ 12.000-13.000 de persoane au rămas în oraș, potrivit primarului, orașul fiind singurul teritoriu din Lugansk, regiunea Donbas, care se află încă sub controlul guvernului ucrainean.

Totodată, trupele ruse își consolidează pozițiile și în teritoriul ocupat din sudul Ucrainei, pentru a-și întări controlul asupra regiunii și pentru a se pregăti să respingă eventuala contraofensivă a Kievului, arată ISW.

UPDATE 17:40 Volodimir Zelenski: Ucraina trebuie să înfrunte realitatea şi să discute cu Putin

Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului. Afirmația a fost făcută vineri de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar trebuie să înfruntăm realitatea”, a declarat Zelenski în intervenţia sa din cadrul unei conferinţe organizate de un think-tank indonezian, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Ceea ce vrem de la această întâlnire... Ne vrem vieţile înapoi. Vrem să recuperăm viaţa unei ţări suverane în interiorul propriului său teritoriu”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE 16:30 Moscova acuză Occidentul că duce un „război total” împotriva Rusiei

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a acuzat vineri Occidentul că duce un „război total” împotriva Rusiei, însă s-a declarat convins că acesta nu va dura „multă vreme”.

„Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruseşti”, a spus Lavrov la o reuniune a conducătorilor regiunilor Rusiei. „Putem spune cu certitudine că ne vom afla în această situaţie multă vreme”, a adăugat el.

„Statele Unite şi sateliţii lor îşi dublează, triplează, cvadruplează eforturile de a limita Rusia, folosind un instrumentar foarte larg: începând cu sancţiunile economice unilaterale până la propaganda profund mincinoasă în spaţiul media mondial”, a afirmat Serghei Lavrov.

UPDATE 16.00 Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022, estimează serviciile de informaţii ucrainene

Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina, relatează agenţia EFE.

„Putin nu renunţă la planurile sale, acest război se va prelungi''
, a declarat vineri în faţa presei Vadim Skibiţki, responsabil al serviciului ucrainean de informaţii militare.

UPDATE 15:15 Suedia și Finlanda trebuie să înainteze concret, în ceea ce privește candidatura la NATO, pentru a reduce îngrijorările Turciei

Ministrul de externe al Turciei afirmă că Suedia și Finlanda trebuie să ia acum "măsuri concrete" pentru a atenua îngrijorările de securitate ale țării sale, pentru a depăși obiecțiile Ankarei față de candidatura lor la NATO.

Ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu a declarat vineri că delegații din cele două țări nordice înțeles cererile Turciei, iar Ankara așteaptă răspunsurile acestora.

Candidaturile de aderare ale acestor țări necesită sprijinul tuturor țărilor NATO, dar Turcia se opune. Ankara a invocat presupusul sprijin pentru militanții kurzi pe care Turcia îi consideră teroriști, dar și restricțiile privind vânzările de arme către Turcia.

Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că o abordare de tipul "oricum vom convinge Turcia în timp, suntem prieteni și aliați" nu este oportună. El a insistat că "aceste țări trebuie să ia măsuri concrete".

El a adăugat că "înțelegem preocupările de securitate ale Finlandei și Suediei, dar toată lumea trebuie să înțeleagă și preocupările legitime de securitate ale Turciei".

UPDATE 12:00 Separatiștii pro-ruși susțin că au cucerit orașul strategic Lyman

Separatiștii pro-ruși din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat vineri că au preluat controlul deplin asupra orașului strategic Lyman, din estul Ucrainei. Forțele ucrainene și rusești se luptau de mai multe zile pentru acest oraș din regiunea Donbas.

Informația nu a fost verificată în mod independent, titrează Reuters.

UPDATE 11:50 Luptă pentru un super-iaht deținut de ruși în Fiji

SUA au câștigat ultima rundă a unei bătălii juridice pentru confiscarea unui super-iaht de 325 de milioane de dolari deținut de ruși în Fiji. Cazul urmează să ajungă pe masa Instanței Supreme a națiunii din Pacific.

Cazul prezintă parcursul dificil al SUA în tentativa de a confisca bunurile oligarhilor ruși din întreaga lume.

Curtea de Apel din Fiji a respins vineri un apel formulat de Feizal Haniff, reprezentant al companiei care deține legal super-iahtul Amadea. Haniff a susținut că SUA nu aveau jurisdicție legală în Fiji pentru a confisca nava, cel puțin până când o instanță stabilește cine este cu adevărat proprietarul ambarcațiunii.

Haniff a declarat că intenționează să înainteze cazul către Curtea Supremă din Fiji și va solicita un ordin judecătoresc pentru a împiedica autoritățile americane să scoată Amadea din Fiji, înainte ca apelul să fie judecat.

UPDATE 9:55 Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu va augumenta prezența militară a SUA în niciuna dintre aceste țări

Demersul Suediei și Finlandei de a adera la NATO nu va duce la suplimentarea forțelor terestre americane în niciuna dintre aceste țări, a declarat în fața senatorilor, joi, generalul Christopher Cavoli, nominalizat la conducerea Comandamentului pentru Europa (EUCOM).

Christopher Cavoli a mai spus că probabil vor exista mai multe exerciții militare și rotații ocazionale ale trupelor americane.

Cavoli, momentan șef al Armatei SUA în Europa și Africa, a declarat că este posibil ca Europa de Est să beneficieze de o atenție militară mai sporită, din cauza situației de securitate actuale.

"Centrul de greutate al forțelor NATO s-a deplasat spre est", a mai spus Cavoli în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului, în timpul audierii sale. El a adăugat că, în funcție de evoluția conflictului, s-ar putea ca acest lucru să mai dureze o vreme.

Cavoli a fost întrebat despre prezența trupelor americane în Europa, care a crescut de la mai puțin de 80.000 la aproximativ 102.000 de trupe, după escaladarea situației de securitate din Europa. El a răspuns că această creștere nu are nicio legătură cu demersul Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO.

UPDATE 9:40 Orașul Severodonețsk este epicentrul unor lupte crâncene

Primarul Oleksandr Stryuk spune că 1.500 de persoane au fost ucise. Severodonețsk, izolat și încercuit de trupele ruse, este singurul oraș care a mai rămas sub controlul guvernului ucrainean. Stryuk a mai spus că drumul principal dintre orașul vecin Lysychansk și Bahmut, la sud-vest, rămâne deschis, însă călătoriile sunt periculoase. El a mai spus că doar 12 persoane au putut fi evacuate joi.

UPDATE 8:20 Cel puțin 9 civili au fost uciși și alți 19 răniți de noile atacuri ale rușilor în Harkov.

Printre răniți se numără și un copil, potrivit autorităților locale, citate de The Guardian. Oficialii ucraineni recunosc că sunt depășiți în Lugansk și Rusia deține un avantaj în estul țării.

Guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, a declarat într-un videoclip pe Telegram că Ucraina mai controlează doar 5% din regiune.

Discursul către națiune:

  • Volodimir Zelenski a precizat că evoluția catastrofală a situației din Ucraina putea fi oprită, dacă întreaga lume s-ar fi raportat la războiul cu Rusia ca fiind propriul război. Dacă lumea nu s-ar fi jucat cu Rusia, putea pune capăt conflictului.

    Președintele Ucrainei a mai spus că UE încearcă de săptămâni să ajună la consens pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, timp în care blocul comunitar continuă să vireze în conturile Rusiei aproape un miliard de euro pe zi pentru energie. El a chestionat puterea pe care țările care întârzie măsurile de sancționare a Moscovei o au în interiorul Uniunii.
  • Totodată, presiunea asupra Rusiei este o chestiune de salvare de vieți, iar fiecare zi în care comunitatea internațională întarzie să acționeze ferm și se angajează în dispute sterile sau propune detensionarea agresorului în detrimentul victimei înseamnă alți ucraineni uciși.

    Zelenski a mai spus că Ucraina continuă să aibă nevoie de armament, mai ales de sisteme lansatoare multiple de rachete (MLRS).
  • Președintele Ucrainei a declarat că Rusia duce o politică transparentă de genocid în Ucraina.
    Ofensiva agresorilor în Donbas poate determina ca "regiunea să ajungă de nelocuit. Ei vor să ardă Popasna, Bahmut, Lyman, Lysychansk și Severodonețsk, până vor ajunge scrum".
  • El a mai adăugat că toți aceia care pot ocupa locul celor răniți și uciși sunt aduși la Lugansk, iar deportarea ucrainenilor și masacrul lor sunt o politică transparentă de genocid a Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE