Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 86. Moscova afirmă că a cucerit aproape în întregime regiunea ucraineană Lugansk

Se dau lupte grele în orașul Herson, din sudul Ucrainei, ocupat de forțele ruse. Armata ucraineană încearcă să îi alunge pe ruși și a înregistrat ceva progrese. „Rușii fug, îi alungăm”, i-a spus un comandant local, Nazar, corespondentului Euronews în zonă, Anelise Borges. Nazar se află la conducerea unui batalion de peste 500 de militari, care vor să preia controlul asupra orașului.

UPDATE 19.30 Germania respinge propunerea Comisiei Europene ca statele UE să constituie o datorie comună pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei

Germania se opune constituirii unei noi datorii europene comune pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, după modelul planului de relansare post-COVID-19, a declarat vineri ministrul german de finanţe Christian Lindner, relatează AFP.

Reacţia survine după ce Comisia Europeană a sugerat miercuri această opţiune. ''Va veni un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să privim finanţările (pentru Ucraina n.red) la o scară europeană, aşa cum am făcut pentru COVID'', declarase în faţa presei Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

UPDATE 18.00 Putin susţine că a crescut numărul atacurilor cibernetice împotriva Rusiei comise de "structuri de stat" străine

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că numărul atacurilor cibernetice asupra Rusiei comise de "structuri de stat" străine a crescut de mai multe ori şi că Moscova va trebui să-şi consolideze apărarea cibernetică reducând riscul de a utiliza software şi hardware de peste hotare, relatează Reuters.

Site-urile mai multor companii de stat şi site-uri de ştiri s-au confruntat cu atacuri informatice sporadice după ce Rusia şi-a trimis forţele armare în Ucraina pe 24 februarie, adesea pentru a difuza informaţii care contrazic linia oficială a Moscovei privind conflictul.

UPDATE 17.00 Comandantul regimentului Azov anunţă că a primit de la Kiev ordinul să înceteze lupta la Azovstal

Ultimii soldaţi ucraineni rămaşi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol au primit de la Kiev ordinul ''să înceteze să apere oraşul'', a declarat comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko, transmite AFP.

''Comandamentul militar superior a dat ordinul de a salva vieţile militarilor garnizoanei noastre şi de a înceta să apărăm oraşul. Am reuşit să salvăm civilii, răniţii grav au primit ajutorul necesar, am reuşit evacuarea în vederea unui schimb ulterior'' de prizonieri şi ''procesul continuă'' pentru evacuarea corpurilor militarilor ucişi, a adăugat comandantul regimentului Azov. ''Sper că în curând familiile şi întrega Ucraină îşi vor putea înmormânta combatanţii cu onoruri. Glorie Ucrainei!'', a spus Prokopenko într-un mesaj video.

UPDATE 16.00 Soldatul rus judecat pentru crime de război ''nu este vinovat'', susţine avocatul acestuia

Soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război în Ucraina "nu este vinovat", a declarat avocatul său în cea de-a treia zi a acestui prim proces de acest gen de la începutul invaziei ruse, al cărei verdict va fi anunţat luni, informează AFP.

"Ţinând cont de toate probele şi mărturiile, cred că Vadim Şişimarin nu este vinovat de crima de care este acuzat", a afirmat avocatul Viktor Ovsiannikov în cursul pledoariei, cerând judecătorior "achitarea clientului său".

UPDATE 15.30 Moscova afirmă că a cucerit aproape în întregime regiunea ucraineană Lugansk

Cucerirea regiunii ucrainene Lugansk (în estul Ucrainei) este aproape încheiată, iar un total de 1.908 militari ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat, a anunţat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de France Presse.

"Unităţile forţelor armate ruse, împreună cu cele ale miliţiei republicilor populare Lugansk şi Doneţk, continuă să-şi extindă controlul asupra teritoriilor din Donbas. Eliberarea republicii populare Lugansk este aproape încheiată", a declarat Serghei Şoigu în cadrul unei reuniuni a Consiliului ministerului său, la care au participat şi responsabili din armată, televiziunea publică rusă difuzând imagini de la această reuniune.

UPDATE 14.30 Premierul ucrainean anunţă că UE a virat 600 milioane de euro din programul de asistenţă macrofinanciară

Uniunea Europeană a virat vineri 600 milioane de euro Ucrainei ca parte a programului de asistenţă macrofinanciară, a anunţat prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal, potrivit Reuters.

„Astăzi, UE a virat o nouă tranşă de 600 milioane în cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară pentru Ucraina”, a informat el într-un mesaj pe Twitter.

Şmîhal a mai scris că este recunoscător Comisiei Europene şi preşedintei acesteia, Ursula von der Leyen.

Zelenski: Donbasul este complet distrus

Donbasul este complet distrus, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „E iadul pe Pământ și nu e vorba de nicio exagerare”, a adăugat liderul de la Kiev. Țara sa are și mari probleme financiare din cauza războiului. Deficitul bugetar lunar a ajuns la 5 miliarde de dolari. „Pentru a rezista în acest război pentru libertate, avem nevoie de susținere financiară suficientă”, a mai spus Zelenski, citat de The Guardian.

Ajutoare de zeci de miliarde de dolari

Senatul Statelor Unite a aprobat, joi, un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Legea în acest sens, care trecuse în 10 mai de Camera Reprezentanţilor din Congres, i-a fost trimisă preşedintelui Joe Biden pentru promulgare. Au votat în favoarea celui mai mare pachet de asistenţă militară, economică şi umanitară pentru ucraineni de până acum 86 de senatori americani iar 11 s-au pronunţat împotrivă. După ce va fi promulgat de preşedinte, textul va ridica totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina la peste 50 de miliarde de dolari. Și țările G7 sar în ajutorul Ucrainei, căreia i-au promis 18,4 miliarde de dolari. Alte 9 miliarde de euro vor veni de la Comisia Europeană, sub formă de împrumut.

Ce face România pentru a ajuta Ucraina

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a prezentat în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, în cadrul dezbaterii pe tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară". Aurescu a informat statele ONU cu privire la eforturile întreprinse de România, care vizează atât susţinerea economiei ucrainene, cât şi limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global prin oferirea de rute alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre.

Medvedev, deranjat de sancțiunile occidentale

Occidentalii nu pot lovi Moscova cu sancţiuni economice „nebuneşti” şi, în acelaşi timp, să se aştepte ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat fostul preşedinte Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Secretarul de stat american Antony Blinken acuzase Rusia, la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU, că a luat ostatică „aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume”. „Ţara noastră este pregătită să îşi asume toate obligaţiile. Dar aşteaptă, de asemenea, ajutorul partenerilor săi comerciali”, a precizat Medvedev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE