Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 85. Volodimir Zelenski anunță „eșecul total” al armatei ruse invadatoare

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, anunță „eșecul total” al Rusiei în Ucraina. Potrivit oficialilor de la Kiev, armata rusă a pierdut, în ultimele 24 de ore, zeci de vehicule blindate și un bombardier.

UPDATE 20.20 Rusia cere să-i fie ridicate sancţiunile pentru a debloca porturile ucrainene

Moscova a cerut joi revizuirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale, relatează agenţia Interfax, citată de Reuters.

Ucraina, unul dintre principalii producători mondiali de cereale, îşi exporta cea mai mare parte a produselor prin porturile maritime, dar de când Rusia a atacat această ţară, pe 24 februarie, ea este nevoită să-şi expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat miercuri un apel preşedintelui rus Vladimir Putin să deblocheze porturile ucrainene: ''Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!'', i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin.

UPDATE 19.30 OMS cere Rusiei acces medical în zonele asediate ale Ucrainei

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut Rusiei să asigure un acces în siguranţă în zonele din Ucraina pe care le controlează trupele sale sau care sunt sub asediu, pentru a permite acordarea de asistenţă medicală populaţiei civile, transmite joi Reuters.

Tedros Ghebreyesus a declarat că a discutat cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov despre situaţia din Ucraina şi despre rolul Rusiei în chestiunile de sănătate globală.

UPDATE 18.30 La Cannes, personalităţi ucrainene cer excluderea totală a "tot ce este rusesc"

Reprezentanţii cinematografiei ucrainene au cerut joi la Festivalul de Film de la Cannes excluderea totală a filmelor ruseşti de pe piaţa internaţională, inclusiv a celor ale regizorului rus aflat în exil Kirill Serebrennikov, a doua zi după deschiderea competiţiei de către acesta din urmă, informează AFP.

"Chiar credem că tot ce este rusesc ar trebui să fie şters", a declarat pentru AFP producătorul ucrainean de film Andrew Fesiak, în timpul unei conferinţe despre "propaganda rusă", găzduită de pavilionul american la Marche du Film.

UPDATE 17.30 Serghei Lavrov a informat statele BRICS despre campania militară rusă în Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a informat joi pe omologii săi din statele BRICS despre evoluţia campaniei militare ruse în Ucraina, în timpul unei reuniuni ministeriale a acestui grup format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, transmite agenţia EFE.

''Lavrov i-a informat detaliat despre principalele aspecte ale evoluţiei situaţiei în Ucraina în cadrul operaţiunii militare speciale''
, se arată într-un comunicat al MAE rus.

UPDATE 16.30 ONU îndeamnă Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace

ONU a îndemnat joi Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mort, în Turcia, bazându-se pe contactele avute pentru operaţiunile de evacuare de la Mariupol, relatează AFP.

Operaţiunile de evacuare a civililor derulate în comun de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi ONU, dar şi predarea combatanţilor de la Azovstal în aceste ultime zile "nu ar fi putut avea loc fără cooperarea între autorităţile Federaţiei Ruse şi Ucrainei", a declarat responsabilul ONU pentru situaţii de urgenţă, Martin Griffiths, în cadrul unui briefing de presă de la Geneva.

UPDATE 15.30 Prima convorbire a şefilor de stat-major american şi rus după invadarea Ucrainei

Şeful marelui stat-major al SUA, generalul Mark Milley, a discutat telefonic cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi Departamentul american al Apărării.

"Conducătorii militari au discutat mai multe probleme de interes legate de securitate şi au convenit să menţină deschise liniile de comunicaţie", a declarat un purtător de cuvânt al lui Milley, citat de Reuters.

UPDATE 14.30 Cel puţin 12 morţi şi 40 de răniţi în bombardamente ruse asupra oraşului Severodoneţk

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a anunţat guvernatorul regional, informează AFP.

Ruşii "au început să bombardeze de dimineaţă centrul regional, în mod aleatoriu, cu arme grele. Bombardamentele continuă", a anunţat pe Telegram Serghei Gaidai.

UPDATE 13.00 Parchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de război care se desfăşoară în Ucraina, proces în timpul căruia tânărul sergent de 21 de ani a cerut iertare pentru uciderea unui civil în primele zile ale invaziei militare, informează AFP.

În a doua zi de audieri, Parchetul a cerut pedeapsa maximă pentru Vadim Şişimarin, care, pe 28 februarie, l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Acuzatul, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu. Audierile au fost apoi suspendate şi vor fi reluate vineri cu pledoaria avocatului său.

UPDATE 11:45 Peste 1.700 de combatanți ucraineni din oțelăria Azovstal s-ar fi predat începând de luni

Ministerul rus al Apărării susține că numărul luptătorilor ucraineni din combinatul Azovstal din Mariupol care s-au predat de la începutul acestei săptămâni a ajuns la 1.730.

Dintre aceștia, 771 ar fi depus armele numai în ultimele 24 de ore, relatează „The Guardian”, adăugând că 80 sunt răniți.

Potrivit Moscovei, cei care au nevoie de tratament spitalicesc, primesc asistență medicală în instituții de specialitate din Novoazovsk și Donețk.

Laserul, „arma-minune”

„Unul dintre reprezentanții statului rus a spus că ocupanții au început să folosească arme cu laser în Ucraina. În propaganda nazistă, exista un termen: Wunderwaffe. Arma-minune. Rusia încearcă să își găsească arma-minune. Laserul, din câte se spune. Toate acestea indică un eșec total al invaziei”, a declarat liderul de la Kiev.

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană susține că a distrus 20 de vehicule blindate ale armatei ruse și a doborât un bombardier Su-34 și o rachetă de croazieră, în regiunea Harkov. Informațiile vin din partea Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, relatează ukrinform.net.

Criza alimentară mondială, noua amenințare

Invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea genera o criză alimentară mondială, în următoarele luni, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Rusia trebuie să permită exportul sigur şi securizat al cerealelor depozitate în porturile ucrainene”, a spus Guterres, într-o reuniune ministerială găzduită de Statele Unite la New York. Criza „ameninţă să împingă zeci de milioane de oameni spre insecuritate alimentară, malnutriţie, foamete" şi ar putea dura ani de zile”, a mai spus șeful ONU.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, Agerpres. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală", a afirmat Baerbock.

Garanții de securitate de la SUA

Statele Unite vor fi alături de Finlanda și Suedia în eventualitatea unei potențiale agresiuni, a dat asigurări președintele american, Joe Biden. Cele două țări și-au depus candidaturile pentru aderarea la NATO, care, deocamdată, se lovește de refuzul Turciei. În acest timp, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avut miercuri o întâlnire cu șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, în contextul în care Ankara continuă să se opună aderării Finlandei și Suediei la NATO. Subiectul a fost printre principalele abordate de cei doi diplomați de rang înalt, iar, la finalul convorbirii, ministrul turc de Externe s-a declarat mulțumit de rezultatul întâlnirii.

„Vinovat” de crime de război

Primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat „vinovat”. Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat de uciderea unui civil și ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă. Victima sa a fost un bărbat în vârstă de 62 de ani, ucis pe 28 februarie, în nord-estul Ucrainei. Arestarea militarului rus fusese anunţată de autorităţile ucrainene la începutul lui mai. Atunci nu au fost făcute publice alte detalii, dar s-a difuzat o înregistrare video în care militarul afirma că a venit să lupte în Ucraina pentru a-şi susţine financiar mama.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE