Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 82. Secretarul general al NATO crede că Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei

Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova. Declarația a fost făcută duminică de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe din Alianța Nord-Atlantică.

Potrivit lui, „ofensiva majoră (a Rusiei, n. red.) din Donbas a ajuns într-un punct mort”, iar Moscova „nu şi-a atins obiectivele strategice”.

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei privind depunerea candidaturii lor la Alianța Nord-Atlantică reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.

Partidul Social Democrat la putere în Suedia şi-a dat acceptul, duminică, pentru o candidatură la NATO, deschizând astfel calea depunerii de către guvern a unei cereri de aderare, împreună cu Finlanda, relatează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE 20.00 Un tribunal a decis confiscarea a 420 milioane de dolari ale oligarhului rus Mihail Fridman

Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ale oligarhului rus Mihail Fridman, transmite Reuters.

Anunţul a fost făcut luni de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Venediktova a scris pe Facebook că activele respective sunt titluri la companii cipriote care sunt păstrate în Ucraina.

Oligarhul rus de origine evreiască Mihail Fridman a fost sancţionat de Uniunea Europeană în cadrul răspunsului UE la invazia militară rusă în Ucraina.

UPDATE 18.30 Ministrul de externe Kuleba avertizează UE că riscă să plătească de două ori costurile pentru război

Uniunea Europeană trebuie să oprească importurile de petrol şi gaz dinspre Rusia sau riscă să plătească de două ori pentru costurile războiului din Ucraina, a susţinut luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, la Bruxelles, potrivit DPA.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, Kuleba a afirmat că, prin importurile sale de energie, blocul comunitar continuă ''să finanţeze maşina de război rusă, agresiunea şi atrocităţile ei''.

''A continua să cumpere gaz şi petrol din Rusia ar însemna pentru UE să plătească Rusiei pentru livrările de energie şi să-i furnizeze Ucrainei asistenţă financiară'', a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

UPDATE 17.30 Forţele ucrainene anunţă că au recâştigat controlul frontierei în regiunea Harkov

Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.

"Batalionul 227 al brigăzii 127 de apărare teritorială din forţele armate de la Harkov i-a alungat pe ruşi şi s-a instalat la frontieră", a precizat Ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Facebook.

"Suntem mândri de soldaţii noştri care au restabilit tabla indicatoare de la frontieră. Le mulţumim tuturor celor care, cu riscul vieţii, eliberează Ucraina de invadatorii ruşi", a transmis la rândul său pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

UPDATE 16.30 Vladimir Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este o problemă doar dacă include şi amplasarea de 'infrastructuri

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

''Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare'', a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ''infrastructuri militare'' pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze.

''Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns din partea Rusiei”, a indicat Putin.

''Care va fi acest răspuns - vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi. Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător'', a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod ''agresiv'' pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

UPDATE 15.30 Rusia pregăteşte terenul pentru referendumuri în Herson şi Zaporojie, susţin autorităţile de la Kiev

Ocupanţii ruşi au primit ordin de la Kemlin să pregătească un referendum în regiunile Herson şi Zaporojie în următoarele luni, a declarat într-o intervenţie televizată luni un consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, citat de EFE.

"Există instrucţiuni din partea Moscovei ca în câteva luni să se ajungă la organizarea unui referendum. În acest moment, ei nu înţeleg încă foarte clar despre ce să fie acest referendum, dar se vor concentra pe pregătirea terenului pentru consultare'', a declarat oficialul ucrainean, citat de agenţia Unian.

UPDATE 15.00 Bogdan Aurescu: România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.

"Desigur, o să ne concentrăm azi asupra Ucrainei şi asupra efectelor crizei pe care atacul Rusiei împotriva acestei ţări europene a creat-o. Bineînţeles că nu putem evita o discuţie legată de un şaselea pachet de sancţiuni. România susţine acest pachet şi soluţiile propuse şi discutate până în prezent. Sperăm că se va ajunge la o soluţie care va reuni toate statele europene membre în a susţine adoptarea acestui pachet, (...) cred că avem nevoie de el, avem nevoie de el acum"
, a arătat şeful diplomaţiei române.

UPDATE 14.30 Patru răniţi după ce o unitate de cazare turistică a fost lovită într-un atac cu rachetă asupra Odesei

Un atac cu rachetă în apropierea oraşului-port Odesa, din sud-vestul Ucrainei, s-a soldat cu patru răniţi, între care un copil în stare gravă, potrivit armatei ucrainene, citată de dpa, Dnepr.express şi Unian.

Comandamentul de operaţiuni Sud al armatei ucrainene a indicat că ţinta vizată era podul care trece peste Limanul Nistrului, avariat în atacuri anterioare.

"În urma unui atac cu rachetă asupra regiunii Odesa efectuat de avioane strategice ruseşti a fost lovit un obiectiv de infrastructură turistică, clădirea a fost distrusă şi un incendiu a izbucnit la faţa locului. Echipe de intervenţie şi un grup de anchetatori acţionează la locul atacului", menţionează Comandamentul de operaţiuni Sud pe contul său de Telegram.

UPDATE 14.00 Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO nu va întări securitatea europeană, afirmă Kremlinul

Kremlinul a transmis luni că o aderare a Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă din Ucraina, nu va întări securitatea continentului european, potrivit AFP.

"Suntem convinşi că intrarea în NATO a Finlandei şi Suediei nici nu va întări şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru"
, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El a mai spus că Moscova este "îngrijorată" şi a promis că va urmări îndeaproape "implicaţiile pe care le-ar avea acest lucru pentru securitatea noastră".

UPDATE 12:10 Trupele ucrainene care apără Harkovul au ajuns la granița cu Rusia

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că Forţele de apărare teritorială ale Ucrainei din oraşul Harkov au ajuns la frontiera de stat a Federaţiei Ruse. Batalionul 227 din cadrul Brigăzii a 217-a a respins ocupanţii, aceștia fiind împinși înapoi în Rusia, conform unui comunicat al Ministerului Apărării de la Kiev, relatează Agerpres.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a demis pe comandantul Forţelor de apărare teritorială Iuri Haluşkin, înlocuindu-l cu general-maiorul Igor Tanţura, conform unui comunicat scurt difuzat duminică de agenţia ucraineană de presă Ukrinform. Decretele privind ambele decizii, despre care nu s-au oferit alte informaţii, au fost publicate pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, conform agenţiilor de presă locale.

Haluşkin fusese numit comandant al Forţelor de apărare teritorială ale Ucrainei la 1 ianuarie.

UPDATE 10:00 Forțe pentru operațiuni speciale din Belarus vor fi mobilizate la granița cu Ucraina

Belarusul a anunțat desfășurarea unor forțe pentru operațiuni speciale la granița cu Ucraina. De asemenea, vor fi mobilizate unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării. Cel puțin așa informează Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport cu privire la situația din Ucraina, relatează euronews.com.

Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va duce, probabil, la rămânerea trupelor ucrainene în actuala poziție, astfel încât acestea să nu se poată desfășura pentru a sprijini operațiunile ucrainene din Donbas, afirmă britanicii.

Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului cu NATO

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, consideră comportamentul Rusiei ca fiind echivalent cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997.

„Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO”, a afirmat ea la sfârşitul întâlnirii de duminică a miniştrilor de externe ai NATO.

Acordul a fost conceput pentru a construi încredere şi a limita prezenţa forţelor ambelor părţi în Europa de Est, punctează Agerpres. NATO a suspendat cooperarea practică cu Rusia în 2014, după ce Moscova a ocupat peninsula ucraineană Crimeea. Rusia şi-a suspendat misiunea la NATO şi a închis biroul alianţei la Moscova în octombrie 2021 ca răspuns la expulzările diplomaţilor ruşi.

Șefii diplomaţiilor din statele membre UE se reunesc azi la Bruxelles

Miniştrii de Externe europeni se vor reuni luni în cadrul Consiliului Afaceri Externe, care va avea loc la Bruxelles.

Ei vor discuta, în principal, despre agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind programată inclusiv o convorbire informală cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Lupte grele pe frontul de est

Forțele ucrainene au afirmat că au respins duminică 17 atacuri ruse, iar cele mai grele lupte s-au dat în jurul orașului Izium. Totodată, ucrainenii afirmă că Rusia ar fi atacat 23 de sate și orașe din regiunile Lugansk și Donețk, însă rușii neagă că ar fi vizat satele.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, a avertizat că situația militară din regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei este „foarte dificilă”, în contextul în care analiștii estimează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, își propune să anexeze sudul și estul Ucrainei în lunile următoare, relatează The Guardian.

Pierderi pentru Rusia

Potrivit serviciilor britanice de informații militare, Rusia a pierdut, cel mai probabil, o treime din forțele sale care au invadat Ucraina.

În cea mai recentă evaluare, Ministerul Apărării de la Londra a spus că operațiunea rusă din estul Ucrainei și-a „pierdut din avânt” și chiar înregistrează „întârzieri semnificative”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE