Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina ziua 116. Rusia și-a intensificat bombardamentele pentru a cuceri orașul Severodonețk

UPDATE 17:40 Zelenski promite recucerirea sudului Ucrainei; situaţia redevine „complicată” la Harkov şi continuă luptele la Severodoneţk

Revenit dintr-o vizită a trupelor ucrainene din zona frontului de sud, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis, sâmbătă seară, recucerirea zonelor ocupate de armata rusă. „Nu vom preda sudul nimănui”, a asigurat el, promiţând că Ucraina va recăpăta controlul asupra zonei de coastă de la Marea Neagră şi va face totul pentru a relua exportul de cereale.

Surse ucrainene au semnalat duminică o situaţie „destul de complicată” în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum au reluat ofensiva, potrivit Agerpres.

Trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi care e situat aproape de frontiera cu Rusia, potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE.

Rusia și-a intensificat bombardamentele în Ucraina și continuă atacurile pentru a cuceri orașul industrial Severodonețk din regiunea Luhansk.

PRINCIPALELE EVENIMENTE

Boris Johnson, după vizita în Ucraina: „Va fi o catastrofă dacă Putin va câștiga”

După ce a revenit la Londra, Boris Johnson a declarat că, în aceste momente, când intervine o anumită oboseală de la război, este important să se demonstreze că Ucraina va fi susținută pe termen lung.

„Putin continuă să comită atrocități îngrozitoare. Rușii înaintează, centimetru cu centimetru, și este vital pentru noi să arătăm ceea ce știm că este adevărat și anume că Ucraina poate câștiga și va câștiga. Va fi o catastrofă dacă Putin va câștiga”, a declarat premierul britanic.

Boris Johnson a efectuat vineri o vizită surpriză în capitala Ucrainei, la o zi după zi după aceea a liderilor francez, german, italian şi român care acolo şi-au oferit sprijinul pentru candidatura Kievului la Uniunea Europeană.

Bombardamentele se intensifică în Ucraina

Azi-dimineață Rusia a lansat noi atacuri cu rachete în orașele mari din spatele frontului. Cel mai virulent bombardament a fost în orașul Kremencih din regiunea Poltava. Ținta armatei ruse a fost rafinăria din oraș, care este cea mai mare din țară, dar și centrala electrică. Bombardamentele au fost confirmate și de Ministerul rus al Apărării.

„Cu arme de înaltă precizie au fost distruse, în zona Kremenciuh și Lisiceansk, unitățile de prelucrare și depozitare a combustibilului destinat pentru alimentarea tehnicii militare ucrainene din Donbas”, a explicat Igor Konașenkov, reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

Armata ucraineană a doborât două rachete care urmau să lovească cel mai mare port de la Marea Neagră

Administrația militară a orașului Odesa a anunțat că armata ucraineană a reușit să doboare două rachete care urmau să lovească cel mai mare port de la Marea Neagră. Rachetele au fost lansate din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Bombardamente aeriene au fost înregistrate și în localitățile de pe linia frontului în regiunea Luhansk. Cele mai grele lupte se dau acum în orașul Severodoneșk, unde armata ucraineană opune rezistență.

În direcția Donețk, inamicul continuă să-și concentreze eforturile asupra localităților Severodonețk și Bakhmut.În direcția Severodonețk, inamicul continuă bombardamentele din artilerie și din sisteme de rachete. Continuă luptele pentru orașul Severodonețk”, a precizat Olexandr Ștupun, reprezentant al Statului Major al Armatei Ucrainene.

Situația din Severodonețk este extrem de complicată și din cauza că sute de civili se ascund în subsolurile uzinei chimice din localitate, iar evacuarea acestora este imposibilă din cauza bombardamentelor puternice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE