Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 103. Londra va furniza lansatoare de rachete Ucrainei

Volodimir Zelenski a vizitat sud-estul Ucrainei, unde s-a întâlnit cu mai mulți refugiați și localnici. Între timp, armata Rusiei își continuă ofensiva în regiunea Donbas, dar a atacat, la mai mult de o lună distanță, și Kievul. Vladimir Putin a amenințat occidentul că dacă va merge până la capăt cu livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune, acest gest va duce la escaladarea conflictului.

În Kiev, infrastructura feroviară este grav distrusă de atacurile armatei ruse. Moscova susține că rachetele au vizat presupuse rezervoare de combustibili, livrate de aliații europeni Ucrainei. Atacul este primul după mai mult de o lună. Capitala a fost cruțată recent, deoarece forțele ruse și-au concentrat atacurile în estul Ucrainei, în regiunii Donbas.

Vladimir Putin a promis că Moscova își va extinde țintele dacă Occidentul va trimite arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

În ciuda acestui avertisment transmis de la Kremlin, Marea Britanie a anunțat că va trimite Ucrainei un astfel de transport de rachete. Aceste capabilități militare ar fi cele mai moderne operate în prezent de forțele ucrainene.

Între timp, chiar dacă Moscova și-a concentrat cea mai mare parte a trupelor și eforturilor de război în regiunea Donbas, un atac aerian a lovit orașul Druzhkivka din estul țării și a ucis cel puțin o persoană .

Kremlinul califică închiderea spaţiului aerian pentru avionul lui Lavrov drept „un act ostil''

Kremlinul a calificat luni drept „un act ostil" închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, ceea ce a dus la anularea vizitei sale în Serbia.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca.

Papa Francisc cere „negocieri adevărate'' pentru o încetare a focului în Ucraina

UPDATE 13.40: Papa Francisc a cerut duminică să se desfăşoare „negocieri adevărate" care să permită ajungerea la „o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă" în Ucraina şi a invitat „responsabilii naţiunilor" să nu ducă „Umanitatea la distrugere".

Francisc a amintit că, „odată cu împlinirea a 100 de zile de la începerea agresiunii armate (ruse) în Ucraina, asupra Umanităţii s-a abătut din nou coşmarul războiului, care reprezintă negarea visului lui Dumnezeu".

Forţele ruse au atacat infrastructura feroviară din Kiev

UPDATE 12.30: Ministerul Apărării britanic a afirmat că rachete de croazieră aer-sol ruse au lovit duminică infrastructura feroviară din capitala ucraineană Kiev.

Confruntări intense continuau în oraşul Severodoneţk, iar forţele ruse înaintează spre Sloviansk, a scris ministerul într-o postare pe Twitter.

Ucraina anunţă înrăutăţirea situaţiei la Severodoneţk

UPDATE 11.00: Poziţia forţelor ucrainene care luptă în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei „s-a înrăutăţit puţin", a apreciat luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai.

„Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac o vreme; au eliberat mai mult de jumătate din oraş. Însă acum situaţia s-a înrăutăţit puţin din nou pentru noi", a spus oficialul la televiziunea naţională ucraineană.

Ucraina confirmă moartea unui general separatist rus

UPDATE 10.10: Armata ucraineană a confirmat luni moartea unui general separatist pro-rus, după ce în ajun o informaţie în această privinţă fusese difuzată de postul de televiziune public rus.

Comandatul Corpului de armată 1 al aşa-numitei „Republici Populare Doneţk”, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost „oficial denazificat şi demilitarizat'', a anunţat duminică noaptea Administraţia pentru comunicaţii strategice a forţelor armate ucrainene, potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda.

Vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată, după ce trei ţări vecine şi-au închis spaţiul aerian

UPDATE 09.10: Ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a anulat o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult, după ce trei ţări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să-şi închidă spaţiul aerian, informează agenţia de presă Interfax.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti.

Principalele evenimente:

Londra va furniza lansatoare de rachete Ucrainei

Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat luni Ministerul Apărării, urmând exemplul Washingtonului, potrivit Agerpres.

Rusia susţine că a distrus în Kiev tancuri şi vehicule blindate livrate de ţări din Europa de Est

În urma bombardamentelor de duminică dimineaţa din capitala ucraineană Kiev, primul atac de acest fel din ultimele săptămâni, Rusia a distrus tancuri şi vehicule blindate furnizate Ucrainei de ţări din Europa de Est, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konacenkov, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Putin: Rusia va lovi mai puternic dacă SUA furnizează Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, a relatat duminică agenţia de presă oficială rusă TASS.

În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

Armata ucraineană controlează „jumătate" din Severodoneţk 

Ucraina a dat asigurări duminica aceasta că armata sa controlează „jumătate" din Severodoneţk, un oraş-cheie din estul teritoriului său şi actual epicentru al unor lupte înverşunate în vastul bazin carbonifer Donbas.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a spus însă că se aşteaptă la un contraatac major din partea trupelor ruse în zilele următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE