Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii despărțiți de războiul din Ucraina, reuniți într-un bar din Paris: „Acesta este un loc al unității”

Invazia Rusiei în Ucraina a divizat familii, prieteni și două națiuni înrudite. Timpul este cel care va vindeca aceste răni. Între timp însă, oamenii își aduc propria contribuție, fiecare în felul lui, la reconstrucția relațiilor distruse de război. Corespondentul Euronews Galina Polonskaya a vizitat un bar din Paris, unde mâncarea ucraineană și cea rusească îi unesc pe oameni.

Locația a fost deschisă după începutul războiului

„Barul Pirojki” din Paris. Locația a fost deschisă după începutul războiului din Ucraina și reunește, într-un singur meniu, atât mâncare tradițională ucraineană, cât și din Rusia. Elena, proprietarea restaurantului, are origini mixte. Ea este rusoiacă, dar una dintre bunicile ei și mai multe rude sunt din Ucraina. Elena spune că ideea ei a fost să reunească oamenii divizați de război.

Elena, proprietar: „Acestea sunt rețetele bunicilor mele ucrainene și ruse. De exemplu, bunica m-a învățat să fac găluște. Bunica este dintr-un sat ucrainean, Pustovoitovo, și mi-am petrecut toată copilăria acolo. Cel mai de preț lucru din copilăria mea este gustul mâncării bunicilor mele, al acelor găluște și pot să dau asta lumii, mă ajută, mă salvează și cred că îi ajută pe toți cei care lucrează cu mine și pe toți cei care vin aici. Ceea ce m-a frapat a fost cât de pozitiv a reacționat publicul la acest concept. Am o mulțime de clienți din Ucraina și Rusia și toată lumea este bucuroasă să susțină barul Pirojki, pentru că acesta este un loc al unității, păcii, dragostei și gustului pe care îl cunoaștem cu toții, încă din copilărie.”

Femeile care gătesc aici au venit la Paris atât din Rusia, cât și din Ucraina

Locația a fost decorată de artiști moderni din diverse țări, care s-au inspirat din ideea de unitate și pace și au lucrat gratis. Femeile care gătesc aici au venit la Paris atât din Rusia, cât și din Ucraina.

Elena, proprietar: „Ceea ce m-a frapat a fost că rețeta mamei și rețetele femeilor care lucrează aici coincid aproape până în cel mai mic detaliu, adică atât în Ucraina, cât și în Rusia, lucrăm după aceleași standarde. Și aici am găsit unitatea absolută. Când încercăm ceva spunem: „Da! Asta este! Acesta este gustul exact!” În ziua deschiderii, o mulțime de oaspeți au venit la mine, din Sankt Petersburg, de la Moscova, de la Kiev, din absolut toate regiunile Rusiei și Ucrainei, și toată lumea mi-a spus: „Oh, da, ăsta este, acesta este gustul!” Nu este uimitor? Deci acesta este un loc al unității și aici am găsit o oportunitate de a arăta că ne iubim și că suntem cu toții înrudiți. Lumea are nevoie de asta, pentru că eu sunt rusoiacă, și am trei frați astăzi în Ucraina cu familiile lor, lumea are nevoie de asta, pentru că dacă uităm că suntem un singur tot, atunci nu vom exista. Putem supraviețui la ce se întâmplă acum, putem trece prin această groaznică tragedie doar cu ajutorul dragostei. Pentru că ura va crea și mai multă distrugere.”

Pereții restaurantului au inscripționate cuvinetele „Unitate și pace”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE