Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista generațiilor. În ce categorie te încadrezi în funcție de anul nașterii și care este istoria fiecărei generații

În rândul generațiilor, generația boomers este ușor de identificat, iar cei din generația millennials și-au lăsat amprenta. Dar cine este un Xennial și de unde a apărut Gen Alpha?

Numirea contemporană a generațiilor datează de la poeta Gertrude Stein, care a scris despre cei care au ajuns la maturitate în timpul Primului Război Mondial: "Sunteți cu toții o generație pierdută". Aproape un secol mai târziu, numele, etichetele și studiile de caracter pentru generații s-au înmulțit.

Mulți observatori dezbat datele și definițiile precise sau dezavuează stereotipurile atașate fiecărei generații. Cu toate acestea, valorile și experiențele lor comune modelează tehnicile de educație, strategiile de marketing, deciziile de cumpărare, stilurile de muncă, preferințele de vot, nevoile de servicii sociale, alegerile de divertisment, gusturile muzicale și multe altele.

Lista generațiilor pe ani

Iată o listă a tuturor generațiilor/grupurilor de vârstă și a numelor acestora în funcție de anul nașterii:

  • Marea generație: născuți între 1901 și 1924
  • Generația tăcută: născuți între 1928 și 1945
  • Baby Boomers: născuți între 1946 și 1964
  • Generația Jones: născuți între 1955 și 1965
  • Generația X: născuți între 1965 și 1980
  • Xennials: născuți între 1977 și 1983
  • Milenialii: născuți între 1981 și 1996
  • Generația Z: născuți între 1997 și 2010
  • Generația Alpha: născuți după 2011

Marea generație

”Marea Generație” se referă la cohorta de persoane care au crescut în timpul Marii Crize și au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Acest termen a fost inventat de jurnalistul Tom Brokaw în cartea sa "The Greatest Generation", publicată în 1998, pentru a onora și recunoaște rezistența și realizările acestei generații.

Reprezentanți celebri: John F. Kennedy (născut în 1917), Rosa Parks (născută în 1913), Bob Dole (născut în 1923).

Generația tăcută: născuți între 1928 și 1945

Generația Tăcută, cunoscută și sub numele de tradiționaliști sau cei puțini norocoși, se referă la cohorta de persoane născute între 1928 și 1945. Această generație a venit după Marea Generație și înainte de Baby Boomers. Termenul "tăcut" este adesea asociat cu percepția că această generație a fost relativ mai puțin vocală sau mai puțin asertivă în comparație cu altele.

Reprezentanți renumiți: Martin Luther King Jr (născut în 1929), Elvis Presley (născut în 1935), Bob Dylan (născut în 1941).

Baby Boomers: născuți între 1946 și 1964

Generația Baby Boomer a început imediat după cel de-al Doilea Război Mondial (cu persoane născute în 1946) și s-a încheiat în 1964. Aceștia sunt persoanele născute în timpul baby boom-ului postbelic de la jumătatea secolului trecut. Până de curând, au fost cea mai mare generație de adulți în viață. În zilele noastre, membrii generației Boomers au între 50 și 70 de ani, mulți dintre ei urmând să fie sau fiind deja pensionați. Începând cu 2023, în SUA vor exista 71 de milioane de baby-boomeri.

Boomeri celebri: Bill Clinton (născut în 1946), George W. Bush (născut în 1946), Donald J. Trump (născut în 1946) Tony Blair (născut în 1953), Oprah Winfrey (născută în 1954).

Generația Jones: născuți între 1955 și 1965

Cei mai tineri din Generația Jones pentru a reflecta cultura "ține pasul cu Joneses", termenul argotic "jones" pentru dorință, confuzia din Mr. Jones al lui Bob Dylan și pur și simplu anonimatul generic al numelui Jones - s-au născut între 1955 și 1965.

Joneseri celebri: Bill Gates (născut în 1955), Steve Jobs (născut în 1955), Barak Obama (născut în 1961).

Generația X: născuți între 1965 și 1980

Odată cu o scădere a ratei natalității în 1965 a apărut Generația X, despre care demografii spun în general că a durat până în 1980. Generația X mai este numită și "baby bust", din cauza numărului mai mic de copii de după boom.

Reprezentanți celebrii: Elon Musk (născut în 1971), Larry Page (născut în 1973), Jack Dorsey (născut în 1976).

Xennials: născuți între 1977 și 1983

A urmat o "microgenerație" de Xennials născuți la sfârșitul anilor '70 și începutul anilor '80. Cunoscuți și sub numele de "generația Oregon Trail", Xennials au avut o copilărie analogică și o maturitate digitală.

Millennials: născuți între 1981 și 1996

Potrivit Pew Research Center, Millennials s-au născut între 1981 și 1996. Segmentul mai în vârstă al acestei categorii demografice a ajuns bine la vârsta adultă. Milenialii mai sunt numiți și Generația Y pentru că urmează Generației X, iar ca și copii ai boomerilor, sunt uneori numiți "eco boomeri".

Generația Z: născuți între 1997 și 2010

Apoi a venit Generația Z, sau iGen, care începe aproximativ cu persoanele născute în 1997. Copiii din Generația Z sunt primii care s-au născut într-o lume în care există întotdeauna o modalitate de a fi în permanență conectați digital unii cu alții, fie prin intermediul telefoanelor inteligente, al ecranelor și al tabletelor.

Generația Alpha: născuți după 2011

Ce vine după Generația Z? Generația Alpha este prima care s-a născut în întregime în secolul XXI. Majoritatea membrilor sunt copiii generației X sau ai milenialilor. Copiii din Generația Alpha sunt primii care nu vor cunoaște o perioadă în care nu existau rețelele sociale.

Care sunt caracteristicile fiecărei generații

Cei mai în vârstă din generația Baby Boomers au observat războaiele din Coreea și Vietnam, iar membrii mai în vârstă ai acestei generații au participat, de asemenea, la cel din urmă.

Generația Jones a avut parte de Watergate, embargoul petrolier din 1979 și SIDA, favorizând ceea ce mulți consideră a fi o pierdere a încrederii în guvern și în alte instituții.

Cei din Generația X sunt "ultimii care știu cum să împăturească un ziar, să accepte o glumă și să asculte o poveste murdară fără să-și piardă mințile", a scris revista Vanity Fair.

Dar cei din Generația X sunt, de asemenea, descriși ca fiind primii copii care au fost expuși la grădiniță și la divorțuri care i-au făcut să fie precauți și pragmatici.

În timpul unei scurte perioade de grație, Xennials au mers la școală și și-au găsit locuri de muncă înainte de recesiune.

Milenialii au învățat despre cultura populară prin intermediul televiziunii prin cablu, s-au alăturat forței de muncă în plină recesiune și au întârziat plecarea de acasă și căsătoria, ceea ce le-a conferit o reputație de "început lent".

Generația Z va avea mai mulți bani decât orice generație anterioară - dar și mai multe datorii școlare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE