Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UPDATE Ligia Deca a explicat senatorilor că orice "schimbare sistemică" în educaţie se face cu sprijinul beneficiarilor

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a participat miercuri, de la ora 10.00, în plenul Senatului, la dezbaterea Ora Guvernului, ca urmare a invitaţiei adresate la propunerea grupului senatorial USR.

Ministrul a declarat că orice "schimbare sistemică" în educaţie se poate realiza numai cu sprijinul celor care beneficiază de aceste schimbări şi a afirmat că proiectului de lege a educaţiei i-a dedicat ultimii şapte ani de carieră profesională.

4/5/2023, 08:48

Ligia Deca, despre finalizarea dezbaterii pe legile Educației: Este "doar începutul unui mare şantier de transformare"

"Consider că orice schimbare sistemică în educaţie se poate realiza numai cu sprijinul celor care beneficiază de aceste schimbări. (...) Sunt aici pentru că am fost atentă încă de la începutul mandatului la mesajele publice ale parlamentarilor. Mă bucur că mă aflu la această tribună la câteva zile după ce proiectele de legi ale educaţiei au intrat oficial în dezbaterea Parlamentului României.

Acesta este proiectul căruia mi-am dedicat ultimii şapte ani de carieră profesională. (...) Am încercat să aducem educaţie incluzivă în dezbaterea politică, nu politicianistă, astfel încât să facem posibil un viitor potrivit fiecăruia dintre copiii noştri, un viitor care înseamnă cultură generală, calificare, identitate profesională, valori trăite şi împărtăşire în comunităţile noastre, adică, o viaţă împlinită", a spus Ligia Deca, prezentă la dezbaterea Ora Guvernului.

În opinia sa, o lege bună respectă drepturile fiecărui elev, student, profesor, fiecărui angajat în sistemul de educaţie şi asigură cadrul pentru cultivarea identităţii naţionale pentru fiecare copil român, indiferent dacă este şcolarizat în ţară sau în diaspora.

"Nu putem negocia dreptul la un viitor sustenabil, aşa cum nu putem negocia nevoia de respect egal pentru rutele de formare în învăţământ. (...) Consider că o lege bună este cea prin care elevul este îndrumat, mentorat pe tot parcursul dezvoltării sale şcolare. (...) Din punctul meu de vedere, elevul care studiază ceea ce îi place şi care simte că a ajuns la liceul care i se potriveşte va deveni un adult mai împlinit. O lege bună se asigură că fiecare elev merge la şcoală indiferent de mediul din care provine şi de veniturile care le are familia în care s-a născut şi asta pentru că dreptul la educaţie nu trebuie să fie îngrădit de limitele financiare ale părinţilor", a spus Deca.

Ministrul Educaţiei a afirmat că o lege bună poate asigura o viaţă mai bună şi pentru cadrele didactice, întrucât ele merită să fie preţuite şi apreciate pentru misiunea de credinţă pe care o îndeplinesc zilnic.

"O lege bună va susţine alegerea de carieră didactică a celor mai buni dintre tinerii României şi m-am asigurat că fiecare profesor va intra la clasă cu suficientă pregătire practică astfel încât să se descurce bine din prima zi, în folosul şi spre învăţarea vizibilă a elevilor săi. O lege bună înseamnă colaborare consimţită, bazată pe încredere, între familii şi şcoală, într-un cadru de guvernanţă care să susţină aportul fiecărui actor în educaţie - cadre didactice, părinţi, elevi, autorităţi publice locale", a mai declarat Deca.

Potrivit acesteia, o lege bună preia lecţiile învăţate în crizele succesive din ultimii ani, iar digitalizarea, utilizarea progresului ştiinţifico-tehnologic şi construirea rezilienţei devin părţi integrante ale educaţiei, pentru "o Românie cu viitor".

În opinia reprezentantului Ministerului Educaţiei, o lege bună are nevoie şi de capacitate de implementare. Ligia Deca a susţinut că finalizarea dezbaterii parlamentare va fi "doar începutul unui mare şantier de transformare".

"Vom avea nevoie, ca ţară, de toate minţile şi resursele pe care le avem şi care înţeleg că viitorul este al celor care au încredere şi lucrează onest împreună. Pentru că legile pe care le vom dezbate împreună sunt nu doar bune, ci şi extrem de necesare, dacă ne uităm la toţi indicatorii de performanţă ai sistemului pe care îi avem la dispoziţie", a mai arătat ministrul Educaţiei.

4/5/2023, 04:50

Deca trebuie să explice secretizarea proiectelor legilor Educației

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a afirmat că ministrul Deca trebuie să explice de ce proiectele legilor Educaţiei "au fost ţinute la sertar atât de mult timp" şi a subliniat necesitatea dezbaterii "pe îndelete" a acestor acte normative în Parlament.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul Educaţiei s-a infectat la jumătatea lunii martie cu COVID șia amânat intervenția din plenul Senatului, la Ora Guvernului.

Guvernantul a solicitat reprogramarea sa la Ora Guvernului.

Invitaţia adresată de Senat ministrului Deca a fost făcută la propunerea grupului senatorial USR.

Ligia Deca, alături de Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite

Ligia Deca l-a însoțit pe Klaus Iohannis în vizita pe care acesta a făcut-o în Emiratele Arabe Unite începând din 18 martie și până astăzi.

Luni, ea a postat pe Facebook mai multe fotografii din Emiratele Arabe Unite, alături de Iohannis și de ceilalți membri ai delegației.

„Vizita a fost organizată și în contextul semnării, dintre România și Emiratele Arabe Unite, a memorandumurilor de înțelegere în domeniul educației, al digitalizării, al tranziției verzi și al energiei.

O deplasare a fost organizată și în Masdar City, lângă Abu Dhabi, oraș recunoscut pentru proiectele dedicate energiei regenerabile și pentru inovațiile din domeniul dezvoltării urbane. A fost subliniată importanța cooperării pentru creșterea calității actului educațional, fiind discutată și posibilitatea dezvoltării unor proiecte comune. Astfel de inițiative vor genera, în mod cert, noi investiții în educație.

Ulterior, am vizitat, împreună cu ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, centrul de certificare a competențelor pentru forța de muncă din Abu Dhabi. Aici, ni s-au prezentat soluții pentru abordarea crizei forței de muncă, urmând să analizăm noi modalităţi de cooperare.

Totodată, am fost primiți la Palatul Prezidențial de Alteța Sa, Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi.

De asemenea, am semnat, împreună cu Ministrul Educaţiei din Emiratele Arabe Unite, Ahmad Belhoul Al Falasi, un memorandum de înțelegere, în care au fost puse bazele pentru dezvoltarea sistemelor de învățământ preuniversitar și superior.

Cele două state vor coopera și vor efectua schimburi de experiență în mai multe domenii-cheie din educație. Cu această ocazie, am lansat invitația către Ministrul Ahmad Belhoul Al Falasi de a efectua o vizită oficială în România”, a scris Deca.

Distribuie

Taguri