Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ligia Deca: ”10.000 de profesori au renunțat la grevă”. Calendarul examenelor, deocamdată neschimbat

Ministrul Educației a anunțat că 10.000 de profesori au renunțat la grevă, după minivacanța de Rusalii. În total, spune ministrul, 15.000 de angajați din sistemul de învățământ au renunțat la măsura de protest, iar în 1.000 de unități de învățământ greva s-a încheiat în totalitate.

”În cursul dimineații am primit informații de la Inspectoratele Județene, iar ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României, putem anunța că în acest moment, de la momentul adoptării OUG, avem circa 15.000 de persoane care au renunțat la grevă, dintre care 10.000 sunt cadre didactice.

Avem 1.000 de școli unde greva s-a încheiat. Acesta este un gest de încredere. Vom relua discuțiile cu sindicatele Federației mâine, și putem vedea o întoarcere la clase.

Avem județe cu 25% participare la greve, Prahova, dar avem și județe, Harghita, unde participarea la greve e la 80%.

Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii.”, a declarat Ligia Deca.

Ce se întâmplă cu calendarele examenelor

Ministrul Educației declara, săptămână trecută, că speră ca profesorii să renunțe la grevă după zilele de minivacanță, pentru a nu fi afectat calendarul Evaluării Naționale și calendarul Bacalaureatului. ”Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor.”, spunea Ligia Deca.

Cum un număr semnificativ de profesori a renunțat la grevă marți, 6 iunie, momentan calendarul celor două examene rămâne nemodificat. Înscrierile pentru Bacalaureat a loc până pe 9 iunie, în timp ce prima probă va fi pe 12 iunie. Pentru Evaluarea Națională, înscrierile încep pe iunie, iar examenele încep pe 19 iunie.

Statistica Ministerului Educației despre profesorii care au renunțat la grevă

În perioada 31 mai - 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai - 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.

Reacția unei asociații de părinți, după anunț

Andreea Ionescu, președintele asociației "Părinții cer schimbarea" a vorbit în direct la Euronews România, în urma anunțului făcut de Ligia Deca, ministrul Educației.

Deca a spus că greva nu va afecta calendarele de înscrieri la examenele naționale.

Andreea Ionescu: "Mi se pare că se bate pasul pe loc. Negocieri abia mâine. De ce să ne grăbim?

Ne spune că calendarul rămâne neschimbat, însă nu ne spune și cum va fi posibilă această situație. Nu ne-a anunțat dacă s-a reușit înscrierea elevilor care urmează să aibă bacalaureatul. Iar, referitor la elevii de clasa a VIII-a, dacă nu se încheie în această săptămână situația, vom vorbi de amânări.

Ideea ar fi ca în această săptămână să existe un cadru legal prin care directorii care, conform contractului colectiv de muncă nu pot fi în grevă, sau ceilalți profesori din școală care nu sunt în grevă să încheie situația absolvenților, astfel încât să ne ținem de calendar.

Nu cred că o prelungire a anului școlar este fezabila, din cauza examenelor și din cauza faptului că și elevii au dreptul la relaxare și odihnă. Sunt familii care au concedii plătite.

Nu este vorba numai de încheierea mediilor. Unii părinți ne semnalează că materia nu este terminată, inclusiv la materiile de examen. O parte dintre familii, au putut să își susțină copiii să continue pregătirea pentru examen, dar eu cred că mai bine de jumătate dintre copiii României nu au parte de acest suport. Deja vorbim de o inechitate în creștere."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE