Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lidia Stan, agentul care a salvat viața bărbatului care a sunat la 112 pentru a comanda pizza: ”Am tratat totul cu maximă seriozitate”

Lidia Stan, Agent Șef-Adjunct la Dispeceratul Poliției Capitalei, a povestit pentru Euronews România cum a reușit să salveze viața unui bărbat care a apelat serviciul de urgență 112 pentru a comanda o pizza. 

În noaptea de vineri, un bărbat a sunat la 112 dintr-o mașină aflată în Sectorul 6 al Capitalei, alertând operatorii cu un limbaj codificat inspirat dintr-un celebrul serial polițist american. Lidia Stan, pperatorul de poliție care a preluat apelul, a identificat inițial un ton agitat și două voci de bărbați. Apelul a fost închis, dar echipa a reușit să-l contacteze din nou, stabilind că bărbatul solicita o pizza în mod codificat. 

Lidia Stan, Agent Șef-Adjunct la Dispeceratul Poliției Capitalei: S-a închis apelul, nu am mai avut legătură de voce și totodată, încercam să conștientizez dacă este un apel real de urgență. Am încercat să-l reapelăm, să vedem despre ce este vorba, iar în acel moment, pe fundal se auzeau două voci de bărbat, în care unul voia să facă comandă de pizza, iar celălalt era într-o stare de agitație. Asta am putut să percep inițial, la începutul apelului. Ulterior, am putut să iau legătura cu apelantul, care mi-a spus că vrea să facă o comandă de pizza, am vrut să mă asigur că este vorba despre o urgență reală și i-am precizat faptul, dacă el știe că a sunat la Poliția Capitalei, iar el mi-a confirmat pe loc. Astfel, mi-am dat seama că este vorba despre o reală urgență, pe care trebuie să o tratez cu maximă seriozitate.”

Cum a decurs apelul telefonic

Imediat după ce toate detaliile au fost stabilite Lidia a început comunicarea cu echipajele din teren, care au reacționat prompt și au pornit în urmărirea mașinii specificate de către apelant.

Lidia Stan, Agent Șef-Adjunct la Dispeceratul Poliției Capitalei: ”L-am întrebat, folosindu-mă de întrebări cheie, dar și de un limbaj codificat, unde se află și am obținut informații vitale. El îmi spunea locația și destinația, ceea ce pentru noi era foarte important. În același timp am luat legătura cu echipajele din teren, care au acționat de urgență și au pornit în urmărirea mașinii precizate de apelant. Am încercat în cele 12 minute, cât a durat apelul, să îl asigur că îl vom ajuta, iar tonul lui s-a liniștit, iar tonul lui a fost cursiv. În acel moment el ne-a dat toate informațiile necesare să ajungem în timp util, iar la destinație îl așteptau mai multe echipaje de poliție, care au putut să intercepteze mașina precizată de dumnealui și am știut că el este în siguranță.”

Atunci când pasiunea pentru profesie poate salva vieți

În acest caz, nu dar experiența, ci și pasiunea Lidiei pentru munca s-a și-au spus cuvântul. Aceasta a subliniat importanța colaborării strânse între echipe și a mulțumit colegilor pentru eforturile depuse. Rezultatul intervenției a fost cu atât mai reușit datorită acestei colaborări eficiente.

Lidia Stan, Agent Șef-Adjunct la Dispeceratul Poliției Capitalei: ”Aici este o colaborare și dacă nu ar exista una atât de strânsă între noi, nu am fi reușit să avem un rezultat atât de frumos. [...] Sunt de trei ani dispecer la Poliția Capitalei și fac asta cu toată pasiunea. Am întâlnit diverse situații, nu numai una, dar cu limbaj codificat ar fi a doua.

Inspirată fiind de celebrul caz din SUA, în care o femeie a apelat la 112 pentru a se salva din mâinile soțului agresiv, Lidia Stan a reușit să obțină toate informațiile necesare din partea bărbatului pentru a-l putea salva. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE