Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, în stare critică. Serviciile secrete ucrainene dau detalii despre "câinele de luptă" al lui Putin

Ramzan Kadîrov s-ar afla în stare critică, în spital, după cum susține Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina. Liderul cecen a suferit o nouă criză, potrivit lui Andrii Iusov, reprezentant al Serviciului de Informații ucrainean.

"Avem informații că acest criminal de război se află în stare critică. Bolile pe care le avea s-au agravat și i-au cauzat o stare gravă. Nu este vorba despre vreo rană. Există alte detalii care necesită clarificare. El este bolnav de mult timp și e vorba despre probleme sistematice de sănătate. Dar se află în stare critică de câteva zile", a precizat oficialul ucrainean, citat de New York Post.

Ramzan Kadîrov, "câinele de luptă" al lui Vladimir Putin

Starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov se înrăutățise în ultima vreme, potrivit unor surse ucrainene, care susțineau că el ar fi pe moarte, cu o problemă gravă la rinichi, fără a da prea multe detalii. El se îngrășase foarte mult în ultimul timp, iar în unele clipuri în care apărea, părea să nu-și poată deschide ochii.

Unele surse susțin că problemele lui Kadîrov ar rezulta fie dintr-o dependență de droguri și pastile, fie din cauză că ar fi fost otrăvit.

În vârstă de 47 de ani, Kadîrov este liderul Ceceniei din 2007 și este supranumit "câinele de luptă" al lui Vladimir Putin. El este recunoscut drept un lider barbar. Un exemplu îl constituie pedeapsa aplicată medicului personal, pe care l-ar fi îngropat de viu, potrivit cotidianului Bild.

La un moment dat, Kadîrov a spus că și-a trimis luptătorii pe frontul din Bahmut, pentru a ajuta armata rusă în războiul din Ucraina. Soldații săi au semnat contracte cu Statul Major General al Rusiei. El a fost pus de ucraineni pe lista persoanelor căutate, încă din septembrie 2022, în baza articolelor 110.3 și 437.2, din codul penal al Ucrainei. Acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin 10 ani și care poate fi și una pe viață.

Ramzan Kadîrov este un vechi aliat al lui Putin, încă din 2014, de când Rusia a anexat peninsula Crimeea. El a numit războiul declanșat de Rusia în Ucraina "un mare Jihad". De la începutul conflictului, el a îndemnat Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE