Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii G7 vor sancționa și mai dur Rusia, pentru a sprijini Ucraina

Liderii G7 s-au angajat să cheltuiască 4,5 miliarde de dolari pentru a rezolva criza alimentară globală creată de războiul din Ucraina. Summitul din Germania s-a încheiat cu o demonstrație de unitate în sprijinul Kievului și cu decizia de a sancționa și mai mult Rusia.

Limitarea influenței Rusiei

Printre altele, vor fi luate măsuri suplimentare pentru a limita veniturile Kremlinului din vânzările de petrol. Grupul și-a reafirmat și angajamentul de a finanța reconstrucția Ucrainei după război.

„G7 este unit în sprijinul său pentru Ucraina. Suntem cu toții de acord, președintele Putin nu trebuie să câștige acest război. Vom menține ridicate costurile economice și politice ale acestui război pentru președintele Putin și pentru regimul său și le vom crește și mai mult. Pentru asta, este important să rămânem uniți, chiar și pe termen lung, ceea ce cu siguranță va fi o miză importantă,” a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Declarația finală a subliniat intenția celor mai bogate state ale lumii de a impune „costuri economice severe și imediate” Rusiei. Însă a omis detalii cheie privind modul cum ar funcționa în practică plafonarea prețului petrolului.

„Rusia nu poate și nu trebuie să câștige și, prin urmare, sprijinul nostru pentru Ucraina și sancțiunile noastre împotriva Rusiei vor continua atât timp cât va fi necesar și cu intensitatea necesară în următoarele săptămâni și luni,” a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Și China a fost un subiect important de discuții la summitul G7. Șefii de stat și de guvern au criticat-o pentru acțiunile sale militare și i-au cerut să preseze Rusia să „oprească agresiunea militară și să-și retragă imediat și necondiționat trupele din Ucraina”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE