Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii ECOWAS pun la punct detaliile unei posibile intervenții armate în Niger

Statele vest-africane sunt decise să intervină pentru restabilirea ordinii în Niger, dacă eforturile diplomatice nu au succes. Asta în vreme ce liderii militari din aceste țări au o reuniune de două zile pe tema situației din țara africană.

Mulți nigerieni nu susțin o intervenție din exterior pentru repunerea în funcție a președintelui îndepărtat de la putere.

Șefii armatelor țărilor din Africa de Vest s-au întâlnit în Ghana pentru a pune la punct detaliile pentru o posibilă intervenție armată în Niger, după lovitura de stat militară.

Comisarul care reprezintă Comunitatea Economică a statelor din Africa de Vest, Abdel-Fatau Musah, a declarat că statele membre, mai puțin cele aflate sub conducere militară și Capul Verde, sunt gata să participe la forța de intervenție.

Săptămâna trecută, ECOWAS a convenit să activeze o "forță în stand by pentru restabilirea ordinii constituționale" în Niger și a cerut liderilor juntei militare să-l elibereze pe președintele Mohamed Bazoum, care a fost îndepărtate de la putere pe 26 iulie.

Trupele ECOWAS au intervenit și în alte situații de urgență din 1990 până acum, inclusiv în războaiele din Liberia și Sierra Leone. Coasta de Fildeș, Benin și Nigeria ar urma să contribuie cu trupe, dar se știu puține detalii despre potențiala operațiune din Niger.

Liderii militari puciști au anunțat că îl vor acuza pe Mohammed Bazoom de înaltă trădare, dar spun și că sunt deschiși la negocieri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE