Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lider politic, ținta huiduielilor la comerarea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Mii de oameni au participat la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu, pentru a-l comemora pe cel mai mare conducător pe care l-a avut Ardealul, la 150 de ani de la moartea acestuia.  La evenimentul din Țara Moților au venit și nume grele ale politicii românești. Însă nu toți au avut parte de cea mai plăcută primire din partea publicului.

Principalul vizat de huiduieli și apostrofări a fost premierul Nicolae Ciucă. Sosirea sa la Țebea a fost primită cu fluierături din partea contestatarilor, care au fost, însă, acoperite de acordurile fanfarei militare.

„Avram Iancu este un simbol al acestor valori: iubirea de neam și de țară, perseverența de a lupta împotriva opresiunii, capacitatea de a învinge, chiar și împotriva unui destin tragic,” a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Unii participanți, nemulțumiți de huiduieli

Premierul a depus o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu, iar apoi a mers prin mulțime, unde a fost primit atât cu aplauze, cât și cu apostrofări. Alți participanți au dezaprobat huiduielile din timpul intonării imnului.

„Nu mi-au plăcut huiduielile, care nu au... n-am venit pentru treaba asta, am venit pentru Avram Iancu, nu pentru politica de astăzi,” a declarat un bărbat.

„Pentru noi, Avram Iancu este simbolul libertății. Libertății și țării românești. Și a tot ce este românesc în noi și în sufletul nostru și valoarea noastră tradițională. El întreține acest patriotism și naționalism în noi, de care avem nevoie inclusiv atunci când... În zilele astea. Mai mare nevoie. Și de când suntem membri în UE, totuși trebuie să ne păstrăm acest spirit românesc, în unitate cu cel european,” a explicat o femeie.

Avram Iancu a fost un mare revoluționar transilvănean pașoptist, considerat erou național pentru că luptat pentru desființarea iobăgiei. Conducătorul Țării Moților s-a stins din viață la doar 48 de ani, pe 10 septembrie 1872.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE