Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lider de generație. ”România are un potențial enorm de dezvoltare, cel puțin din punct de vedere digital”

Alexandru-Gabriel Ilie este șef de promoție al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București. Într-un editorial pentru Euronews România, tânărul inginer vorbește despre cum vede educația, oportunitățile și tehnologia, odată devenit absolvent.

În opinia mea, învățământul românesc nu se află într-o stare atat de tragică cum se vehiculează, însă nu pare că merge nici într-o direcție corectă. Viziunea mea poate fi destul de subiectivă, deoarece eu am avut parte de profesori minunați, încă din gimnaziu. În facultate am avut un mic șoc, deoarece metoda de abordare era cu totul diferită.

Libertatea pe care am avut-o brusc a făcut o parte dintre studenți să se dedice mai puțin studiului. Uneori acest interes scăzut vine și din partea cealaltă a catedrei. Este ca un cerc vicios. Este greu sa fii un profesor dedicat pentru o clasă lipsită de interes, dar mai ales un elev dedicat al unui profesor care nu se dedică. Interacțiunea cu profesorii te poate schimba ușor și, din păcate, mai curând spre dezinteres decât spre implicare. Desigur, este ușor de vorbit dintr-o perspectivă unilaterală, de student, iar părerea este clar una subiectivă. Așadar, am dorit să văd cum este și celălalt rol, în „fața clasei", așa că am susținut câteva laboratoare.

”Trebuie sa fim mai puțin critici și să vedem ce putem schimba noi pentru a fi mai bine”

Am întâlnit elevi minunați, cu un potențial incredibil, dar și elevi dezinteresați total (de subliniat că nu erau slabi, ci doar dezinteresați). Abia după această experiență am înțeles că vina este comună, și un prim pas spre drumul cel bun ar fi ca ambele tabere să dea dovadă de mai mult interes și mai multă compasiune. Trebuie sa fim mai puțin critici și să vedem ce putem schimba noi pentru a fi mai bine.

Consider că România are un potențial enorm de dezvoltare, cel puțin din punct de vedere digital. Sunt foarte multe domenii în care introducerea unor sisteme automate ar scurta durata de așteptare.

Deși am ales să îmi continui studiile afară, îmi doresc să mă întorc în România după finalizarea acestora și să aplic aici tot ceea ce voi învăța. Sunt convins că voi contribui la schimbarea în bine a societății românești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE