Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lider de generație. ”Mesajul pe care îl transmitem poate influența pozitiv parcursul generațiilor care vor urma”

Lucia-Elena Nichita este șefă de promoție a Facultății de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnica București. Într-un editorial pentru Euronews România, tânăra ingineră vorbește despre cum vede educația, oportunitățile și tehnologia, odată devenită absolventă.

Recunosc că parcursul meu academic nu a fost ușor și au existat momente în care, devenind conștientă de erorile din sistemul educațional românesc, mi-am pierdut motivația și încrederea că voi putea atinge nivelul de performanță la care aspiram. A existat inclusiv un moment în care m-am gândit să renunț la facultate, deși îmi dorisem enorm de mult să ajung aici.

Am avut norocul de a întâlni oamenii potriviți în acel moment - profesori, dar și colegi care m-au inspirat prin pasiunea de care dădeau dovadă, prin entuziasmul cu care îmi vorbeau despre diferite concepte, dar mai ales prin încrederea pe care mi-au arătat-o. Toți acești oameni m-au ajutat să am convingerea că într-o zi voi reuși și eu.

”Nu suntem responsabili doar pentru propriul succes academic”

Am realizat câtă putere poate avea un singur om și ce responsabilitate grea atârnă pe umerii fiecăruia dintre noi, pentru că noi avem capacitatea de a-i inspira pe ceilalți. Consider că, pentru a schimba ceva în sistemul educațional, este necesar ca fiecare dintre noi să devină conștient de faptul că nu suntem responsabili doar pentru propriul succes academic, și că mesajul pe care îl transmitem poate influența într-un mod pozitiv parcursul celor din jur și al multor generații ce vor urma.

Alegerea mea de a urma un program de master în cadrul Universității Tehnice din Danemarca este adesea privită ca o încercare de „a scăpa” de învățământul românesc. Nimic mai greșit. O astfel de gândire ar fi o lipsă de recunoștință pentru tot efortul depus de persoanele care m-au sprijinit și au contribuit la dezvoltarea mea în ultimii ani. Aici am învățat să fiu mai încrezătoare, să împărtășesc entuziasmul meu și cu cei din jur, deoarece este extrem de molipsitor, să gândesc ca un adevărat om de știință și, tot aici, mi-am însușit și cunoștințele necesare pentru a deveni unul în viitorul apropiat. Îmi doresc această schimbare deoarece sunt mereu în căutare de provocări și consider că o astfel de experiență mă va aduce mai aproape de idealul pe care mi l-am setat încă din liceu.

Sunt mândră de educația de care am avut parte și sunt recunoscătoare pentru parcursul meu academic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE