Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Letonia: Demonstrație de forță pentru a arăta disponibilitatea NATO de a apăra țările baltice

Letonia a găzduit o zi de instruire militară în care a prezentat sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) aduse din Germania pentru această ocazie. Demonstrația a fost menită să arate disponibilitatea NATO de a apăra țările baltice. Probleme tehnice au făcut ca rachetele cu rază de acțiune de 300 de kilometri să nu fie lansate efectiv în timpul intervalului de timp alocat de controlul traficului aerian.

Țările au comandat din SUA propriile HIMARS

„Pentru noi, este vorba de a crește încrederea că aliații noștri pot veni aici rapid: este un răspuns la scepticii care se întreabă cât de repede se pot desfășura. Este nevoie de câteva ore”, a declarat Leonids Kalnins, comandantul Forțelor Armate Naționale.

„Este, de asemenea, o altă oportunitate de a spune încă o dată cât de important este articolul 5 al NATO, în care un atac asupra unui membru al NATO este un atac asupra tuturor membrilor NATO. Alianța occidentală trebuie să rămână unită pentru a pune capăt acestui război din Ucraina”, a adăugat John Carwile, ambasadorul Statelor Unite în Letonia.

Rachetele s-au întors în Germania după demonstrație, dar toate cele trei state baltice au făcut acum comenzi de la Statele Unite pentru propriile HIMARS, primele fiind așteptate să fie livrate peste trei ani.

M142 HIMARS, fabricat în SUA, este unul dintre cele mai avansate sisteme de lansatoare multiple de rachete din lume, raza sa de acțiune de până la 480 km permițându-i să lovească ținte aflate la mare distanță.

Se crede că HIMARS a jucat un rol crucial în recenta contraofensivă a forțelor ucrainene, care a permis eliberarea unor porțiuni semnificative din estul țării de armata rusă după invazia la scară largă a Moscovei la sfârșitul lunii februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE