Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea Offshore a trecut de Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor. Mâine ajunge în plen

Publicat de: Euronews

După luni de dezbateri și amânări, legea offshore a trecut de Comisiile Camerei Deputaților. Majoritatea parlamentarilor prezenţi au votat ”pentru”. Unii parlamentari s-au opus acestui act normativ, care a primit patru voturi împotrivă, din partea AUR. Legea ajunge mâine în plenul Camerei Deputaților.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a spus că legea offshore este foarte importantă şi nu înţelege graba cu care actul normativ este trecut prin Parlament, beneficiarul gazelor din Marea Neagră fiind o companie de stat, dar nu a statului român, ci a celui austriac.

„Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională”, a susţinut Virgil Popescu, la dezbaterea în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore.

Proiectul de lege offshore are o formulă ”mult îmbunătăţită”, în care se regăsesc principiile de stabilitate, predictibilitate, fiscalitate competitivă şi piaţă liberă, potrivit directorului executiv al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze, Cătălin Niţă.

Deputatul USR Cristina Prună a propus ca veniturile care vor ajunge la bugetul de stat să meargă la pilonul II de pensii. „Alocarea banilor să nu se facă pe criterii politice, ci gândindu-ne la generaţiile viitoare”, a adăugat Cristina Prună.

Tensiuni între George Simion și ministrul Virgil Popescu

Înainte de începerea şedinţei, deputatul AUR, George Simion, a protestat faţă de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a aşezat în sala de dezbateri între reprezentanţii mai multor firme, între care OMV Petrom.

"Domnul e reprezentant al OMV Petrom, acesta e ministrul Energiei. (...) Nevastă-sa are o benzinărie la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa noastră. E un hoţ (ministrul Energiei - n.r.)! Hoţul - OMV! Bravo!", a susţinut George Simion. Ulterior, ministrul Energiei şi-a schimbat locul în sala de şedinţe.

Proiectul legii offshore, care a fost depus pe 15 aprilie la Parlament, reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât la perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime şi stabileşte că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE