Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Virgil Popescu: Situația în România este stabilă privind aprovizionarea cu gaze naturale

Situația în România este stabilă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale. Nu există contracte directe încheiate cu Gazprom și avem deja surse și rute alternative de aprovizionare cu gaz, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a participat luni la o reuniune de urgență a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, la Bruxelles, convocată în contextul acțiunilor recente ale Gazprom de sistare a alimentării cu gaze naturale în Polonia și Bulgaria.

România nu are contracte directe cu Gazprom

”Situația în România este una stabilă, țara noastră neavând contracte directe încheiate cu Gazprom. Este necesar însă să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare. În acest context, am salut inițiativa Comisiei Europene de a înființa Platforma Energetică Europeană pentru achiziția în comun a gazelor naturale, care va avea rolul de a agrega cerea din statele membre si încheia contracte de furnizare cu state terțe, altele decât Rusia”, a scris ministrul pe Facebook.

Virgil Popescu a anunțat că pe 5 mai va participa la Sofia la o primă întâlnire a grupului de lucru regional dedicat operaționalizării platformei în regiunea de sud-est a Europei, alături de ceilalți miniștrii ai energiei din țările vecine.

România are surse de gaz

În momentul de față, în România se identifică surse alternative de aprovizionare cu gaz, în scopul reducerii dependenței față de Rusia. Una dintre aceste surse este Marea Neagră.

Virgil Popescu a subliniat în fața Comisiei Europene importanța operaționalizării și funcționării în condiții optime a Coridorului Vertical de Gaze și a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze pentru a asigura fluxul din terminale de tip LNG, precum şi din Azerbaidjan.

De asemenea, ministrul a informat Comisia Europeană, în dialogurile bilaterale pe care le-apurtat cu Comisarul Kadri Simson și cu Directorul General Ditte Juul Jørgensen, asupra demersurilor României de valorificare a potențialului de gaze naturale onshore de mare adâncime și offshore din Marea Neagră. Ministrul a scos în evidență necesitatea adoptării rapide a legii offshore de către Parlament pentru a operaționaliza acest proiect.

”Pe termen mediu și lung, România este ferm angajată în demersurile de decarbonizare prin investiții semnificative în surse regenerabile și hidrogen, în paralel cu asigurarea independenței energetice prin menținerea unui mix energetic diversificat. În acest sens, este necesară accelerarea proiectelor în domeniul nuclear prin construirea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă și retehnologizarea Unității 1, dezvoltarea în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, construirea de noi capacități de producție energie electrică pe bază de gaz natural și dezvoltarea infrastructurii aferente, precum și prelungirea utilizării cărbunelui pentru o perioadă de tranziție scurtă, aferentă depășirii actualei crize energetice”, a punctat Virgil Popescu.

Ministrul energiei a mai scris despre necesitatea valorificării potențialului indigen și a creării unor locuri de muncă prin noi proiecte în domeniul energetic. Se dorește reducerea dependenței de importuri. De asemenea, se vrea asigurarea unui preț accesibil pentru orice buzunar și menținerea competitivității industriilor naționale. Astfel de detalii sunt deosebit de importante pentru relansarea economică a României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE