Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lector universitar: Un suveran de stat vine și ne dă o lecție despre ce înseamnă protocolul pe care ar trebui să-l adopte politicienii din România

Regele Charles al III-lea se află în România, pentru cinci zile. Este primul monarh britanic care vizitează țara noastră.

Leonard Horvath, Lector universitar dr. la Universitatea Babeș Bolyai, a vorbit la Euronews România despre modelul pe care Regele Charles al III-lea îl oferă politicienilor români și despre beneficiile vizitei monarhului, în țara noastră.

”Suita regelui nu este așa cum o știm noi în istorie, destul de numeroasă. Este o suită simplă, cu oameni foarte puțini și măsuri de securitate bune, dar relaxate. Ieri, când a ajuns la Valea Zălanului, localnicii l-au așteptat și, foarte natural, s-a apropiat de ei și a discutat absolut normal, fără să vedem acea gardă de corp, cum vedem la noi SPP (Serviciul de Protecție și Pază).

Cred că ar trebui să fie un exemplu, într-adevăr, pentru politicienii români. Un suveran de stat vine în România și ne dă o lecție despre ce înseamnă protocolul pe care ar trebui să-l adopte politicienii din România, spune Leonard Horvath, Lect. univ. dr. la Universitatea Babeș Bolyai, Cluj.

”S-a coborât la nivelul localnicilor, chiar dacă este un suveran, o persoană foarte importantă în ceea ce înseamnă ierarhia politică a Marii Britanii și vine cu o moștenire istorică destul de importantă, iar aici se vede educația pe care a primit-o, de-a lungul timpului, de a se raporta în funcție de situație și de oameni.

S-a văzut cum a strâns mâinile vecinilor, a mângâiat copiii și a discutat cu oamenii care-l așteptau.

Este o vizită cu multă modestie, din partea Regelui Charles. Este un beneficiu și un serviciu pe care regele îl face pentru a promova România în lume, pentru că e prima vizită a regelui după încoronare, chiar dacă e o vizită privată. Acest lucru ne face cinste”, adaugă Leonard Horvath.

Vizita regelui, o garanție de consolidare a flancului estic al NATO

Potrivit lectorului universitar, vizita Regelui Charles în România reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră.

”Marea Britanie, chiar dacă regele este numai șeful statului și politica externă o conduce prim-ministrul Marii Britanii, este o garanție de securitate a faptului că România e o țară stabilă, o țară importantă în zona Mării Negre, din punct de vedere politic și geostrategic, tocmai ca urmare a războiului din Ucraina”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE