Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lansarea primului satelit militar al Coreei de Nord a eșuat. SUA și Japonia critică dur Phenianul

Coreea de Nord a încercat miercuri să plaseze pe orbită primul său satelit de spionaj, însă lansarea acestuia s-a dovedit a fi un eșec după ce racheta ce-l transporta s-a prăbușit în Marea Galbenă. Statele Unite au condamnat ”cu fermitate” acest demers care ”crește tensiunile” în regiune.

Lansarea satelitului militar ”Chollima-1” a eșuat din cauza instabilității motorului și a sistemului de alimentare, relatează agenția de stat nord-coreeană KCNA, citată de Reuters. Acesta este a șasea încercare a Coreei de Nord de a plasa un satelit de spionaj pe orbită, prima tentativă având loc în anul 2016.

Autoritățile din Japonia și din Coreea de Sud au intrat în alertă după prăbușirea rachetei în Marea Galbenă și au emis avertismente către populație pentru a evacua zona. Ulterior, acestea au fost retrase, în condițiile în care au fost înregistrate pagube.

Șeful Statului Major Interarme al Coreei de Sud a anunțat declarat miercuri că Armata desfășoară o operațiune pentru a recupera ceea ce ar fi bucăți din vehiculul de lansare spațială.

Armata sud-coreeană a publicat imagini cu resturile scoase din apă, inclusiv un obiect cilindric mare legat de o baliză.

SUA și Japonia critică încercările Coreei de Nord de a lansa un satelit de spionaj

Statele Unite ”condamnă cu fermitate” lansarea unei rachete prezentate drept satelit militar de către Coreea de Nord, un demers care ”creşte tensiunile” în regiune, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Aceasta "riscă să destabilizeze situaţia de securitate din regiune şi nu numai.

Această presupusă lansare spaţială foloseşte tehnologii legate direct de programul de rachete balistice intercontinentale al Coreei de Nord", a afirmat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, potrivit agenției AFP, citate de Agerpres.

"Nu închidem uşa diplomaţiei, dar Phenianul trebuie să pună capăt imediat provocărilor şi să opteze pentru dialog", a adăugat Adam Hodge, solicitând "tuturor ţărilor" să condamne această lansare.

Statele Unite "vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului american şi pe cea a aliaţilor săi, Coreea de Sud şi Japonia", a conchis el.

"Racheta balistică" pe care Coreea de Nord a lansat-o miercuri încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, iar Tokio "condamnă ferm" această acţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE