Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scurgere de informații: Coreea de Sud va fi vulnerabilă ani de zile în fața unui atac cu drone din Coreea de Nord

Coreea de Sud este vulnerabilă în fața unui atac cu drone lansat din Coreea de Nord, arată publicația Washington Post, citând informații obținute dintr-o scurgere de informații pe platforma de mesagerie Discord. La sfârșitul anului trecut, Coreea de Nord ar fi reușit o incursiune în spațiul aerian al Coreei de Sud, fapt care a scos la iveală lipsa de pregătire a Seulului.

În ultimii ani Coreea de Sud s-a concentrat pe consolidarea apărării anti-rachetă, investind masiv în creșterea forțelor sale aeriene și navale. Acest lucru a venit cu un preț însă, Seulul neglijând astfel apărarea împotriva dronelor. Așa cum a demonstrat-o deja războiul din Ucraina, dronele pot reprezenta o armă eficientă într-un eventual conflict militar.

În 26 decembrie 2022, cinci drone nord-coreene au pătruns adânc în interiorul spațiului aerian al Coreei de Sud. Una dintre acestea a ajuns până în zona de interdicție aeriană din apropierea biroului prezidențial din Seul. Armata a reacționat trimițând avioane de luptă și elicoptere, dar nu au reușit să doboare nici una dintre drone. Incidentul a generat furia președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a acuzat lipsa de pregătire a predecesorului său și a declarat că se va grăbi să activeze o unitate specializată antidronă în cursul acestui an.

Coreea de Sud va rămâne vulnerabilă în viitorul apropiat

Documentul notează, de asemenea, lacunele din apărarea anti-aerienă care pot fi exploatați de piloții nord-coreeni. Preocuparea privind daunele colaterale a fost un factor suplimentar, se spune în document.

Chiar dacă Seulul s-a angajat să abordeze aceste puncte slabe și să înființeze o unitate de combatere a dronelor în cursul acestui an, "probabil că va fi nevoie de 3-5 ani pentru a pune în aplicare planul" și pentru a dobândi tehnologia și armamentul necesare, spun oficialii americani.

Forțele sud-coreene "foarte probabil nu vor fi în măsură să pună în aplicare în mod constant un răspuns coordonat la incursiunile dronelor nord-coreene pentru cel puțin următoarele 6 luni", se arată în document.

Incursiunea din iarna trecută a fost primul incident public de acest gen din 2017, când o dronă de recunoaștere nord-coreeană s-a prăbușit în apropierea graniței. Aeronava părea să fi făcut fotografii ale unui nou sistem american de apărare antirachetă din Coreea de Sud, a declarat Seulul la acea vreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE