Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La scăldat pe propria răspundere. Lacurile și râurile din România nu sunt acceptate ca zone de îmbăiere

Atunci când mergem într-o excursie pe lângă lacurile sau râurile din țară, ar fi bine să nu ne scăldăm în ele. Asta ne sfătuiesc autoritățile. În afară de țărmul Mării Negre, apele naturale din România nu sunt declarate și autorizate de Uniunea Europeană ca fiind zone de scăldat.

Conform datelor înregistrate de UE, doar 50 zone litorale din România sunt declarate ca zone de îmbăiere din cele peste 3.000 de corpuri de apă.

Singurele zone aprobate sunt cele de pe malul mării și un lac din județul Tulcea

Deși tendința este de îmbunătățire a calității apei, autoritățile spun că procesul de declarare oficială la Comisia Europeană e unul complex. Zonele autorizate pentru scăldat trebuie să întrunească o serie de standarde impuse de UE.

Ecologiștii spun că lacurile și râurile din România ar trebui să aibă trei funcții diferite - apă potabilă, pescuit și scăldat. Care ar fi soluția? O colaborare a instituțiilor statului.

În 2021, din apele declarate la UE, adică cele de pe litoral, 84% au avut o calitate excelentă și 16% bună. Dar când vine vorba de lacuri și râuri, din cele 1460 de secțiuni de monitorizare, aproximativ 38% au avut o stare foarte bună și bună, 54% o stare moderată, 8% slabă și sub 1% o calitate proastă.

Oamenii continuă să facă baie în lacuri și râuri

Oamenii continuă să se scalde în râuri și lacuri, dar Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă oamenilor să înoate în ape neautorizate. Legea spune că dacă o totuși o fac, oamenii intră în ape pe propria răspundere.

Deși prin directiva europeană, există o monitorizare uniformă a apelor dulci din România, verificarea nu e atât de frecventă cum e în zona de litoral. De exemplu, apele interne sunt verificate de 4 până la 12 ori pe an, dar la mare, apa e monitorizată cel puțin o dată la două săptămâni.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE