Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kremlinul exclude o mediere a Chinei în Ucraina: ”Nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militară”

Rusie exclude încercarea unei posibile medieri chineze pentru oprirea războiului din Ucraina și spune că trupele sale nu au decât opțiunea să continue ofensiva, deși au înregistrat numeroase eșecuri.

"Bineînţeles că China dispune de un potenţial formidabil şi eficient dacă vorbim despre serviciile sale de mediere. Dar situaţia cu Ucraina este complexă, nu există perspectiva unei reglementări politice. Şi, pentru moment, nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militară specială", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Peskov a răspuns astfel întrebat despre eventualitatea unei medieri chineze, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat la Beijing că 'contează' pe omologul său chinez Xi Jinping, apropiat de omologul său rus Vladimir Putin, pentru "a readuce Rusia la raţiune".

Putin și Xi, dau impresia că sunt aliați strategici

În cursul unui summit la Moscova în martie, Putin şi Xi şi-au afişat buna înţelegere, pozând ca aliaţi strategici hotărâţi să reziste hegemoniei americane.

China a schiţat la rândul său începuturile unui plan de pace ucrainean, dar acesta rămâne foarte vag şi foarte teoretic, Beijingul insistând asupra unor principii contradictorii, precum respectarea integrităţii teritoriale a statelor, şi deci şi a Ucrainei, şi apărarea intereselor diplomatice şi de securitate ale Rusiei, notează AFP.

Deşi Beijingul se declară oficial neutru, Xi nu a condamnat niciodată ofensiva rusă şi nu a vorbit niciodată cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aminteşte France Presse.

Ucraina a afirmat în repetate rânduri că nu poate fi pace fără retragerea forţelor ruse de pe întreg teritoriul său. Moscova, la rândul său, vrea cel puţin ca Kievul să renunţe la cinci regiuni cărora Putin le revendică anexarea la Federaţia Rusă (Doneţk şi Lugansk, în est, Zaporojie şi Herson în sud şi Peninsula Crimeea).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE