Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România caută soluții antiseism în Japonia. Klaus Iohannis, interesat de tehnologiile pentru rezistență

La o lună de la cutremurele din Turcia, dar și după cele din Gorj, Klaus Iohannis a anunțat că România se va folosi de tehnologiile japoneze pentru controlul vibrațiilor și rezistență seismică. De asemenea, șeful statului a precizat că a semnat documente prin care Japonia se implică în proiecte din domeniul energiei din țara noastră.

”Am prezentat interesul României pentru realizarea de schimburi de experiență privind tehnologiile dezvoltate în Japonia pentru controlul vibrațiilor și rezistența seismică. Apreciem rolul cheie pe care Japonia îl joacă în ceea ce privește reducerea riscului de dezastre.

Documentele semnate astăzi vor contribui la facilitarea implicării japoneze în proiecte inovatoare în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare.

Vorbim despre construcția reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, și, respectiv, proiecte precum producția de hidrogen verde și în domeniul energiei eoliene.

De asemenea, am pus astăzi bazele pentru avansarea cooperării științifice pentru crearea în România a unui centru de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele.”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

07/03/2023 , 12:46

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis după semnarea parteneriatului strategic România - Japonia

Președintele României a făcut declarații, alături de premierul japonez Fumio Kishida, în urma semnării parteneriatului strategic dintre România și Japonia.

”Declarația comună pe care am semnat-o astăzi împreună cu prim-ministrul Kishida marchează un moment istoric în relația noastră bilaterală veche de peste un secol.

Ridicăm astfel relațiile româno-nipone la cel mai înalt nivel. Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potențialului bilateral în beneficiul țărilor și cetățenilor noștri pe trei paliere: politico-securitare, economico-financiar și cultural-științific.

Împreună dăm astăzi un semnal puternic de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice și inovatoare”, a spus președintele României.

Iohannis: ”Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România”

”Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România. Ne dorim în continuare o creștere substanțială a investițiilor japoneze în țara noastră.

Apreciem abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piața românească, pe principii de sustenabilitate. Un exemplu concret este dat de contribuția companiilor japoneze la proiecte de infrastructură complexă, precum construcția podului suspendat de peste Dunăre de la Brăila.

Încurajăm Japonia să se implice în continuare în proiecte de conectivitate nerelevante nu doar pentru România, ci și pentru statele vecine”, a mai precizat șeful statului.

Japonia va ajuta România cu experiența în combaterea riscului seismic

”Am prezentat interesul României pentru realizarea de schimburi de experiență privind tehnologiile dezvoltate de Japonia pentru controlul vibrațiilor și rezistența seismică. Apreciem rolul cheie pe care Japonia îl joacă în ceea ce privește reducerea riscului de dezastre”, a mai spus Iohannis.

Proiecte japoneze în domeniul energiei nucleare și al producției de hidrogen verde

”Documentele semnate astăzi vor contribui la facilitatea implicarea implicării japoneze în proiecte inovatoarea în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare. Vorbim despre construcția reactoarelor nucleare de mici dimensiuni realizate în România împreună cu SUA, respectiv producția de hidrogen verde și în domeniul energiei eoliene.

De asemenea, am pus astăzi bazele pentru avansarea cooperării științifice pentru crearea în România a unui centru de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserul de mare putere de la Măgurele”, a menționat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a afirmat că România este interesată să deschisă la Tokyo un Oficiu pentru Știință și Tehnologie.

”Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, așa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele și universitățile de artă din cele două țări. Mă bucur să anunțăm tot astăzi înființarea unui Institut Cultural Român la Tokyo”, a mai precizat Iohannis.

Totodată, președintele a reiterat că ”România este și va rămâne un partener de încredere al Japoniei în plan regional, european și în forurile multilaterale”

”România recunoaște importanța noii Strategii naționale de securitate a Japoniei și salută rolul mai puternic pe care Guvernul de la Tokyo și l-a asumat în sprijinul păcii și securității pe plan global.

De asemenea, salutăm sprijinul pe care Japonia îl acordă atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova”, a mai spus președintele României.

Mai mult, Iohannis a subliniat că România va continua cooperarea pentru a consolida relația Uniunea Europeană - Japonia, cât și NATO- Japonia.

”Am apreciat, domnule Prim-ministru, de asemenea, interesul Japoniei pentru participarea la proiectele Inițiativei celor 3 Mări, respectiv de a interacționa cu Formatul București 9, ambele fiind structuri regionale de interes strategic pentru România.

De altfel, am adresat domnului Prim-ministru invitația de a participa, ca invitat special, inclusiv ca Președinție a G7, la Summitul Inițiativei celor 3 Mări pe care îl voi găzdui la București în septembrie”, a mai spus Iohannis.

07/03/2023 , 11:13

Imagini de la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Împăratul Japoniei

Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au fost primiți la Palatul Imperial din Tokyo de către Împăratul și Împărăteasa Japoniei.

”Onorat să-i întâlnesc astăzi, la Tokyo, pe Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, și Majestatea Sa Masako, Împărăteasa Japoniei”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Șeful statului a făcut publice mai multe fotografii din timpul întrevederii.

Știrea inițială:

De asemenea, șeful statului va avea convorbiri oficiale, la sediul Japoniei, cu premierul Fumio Kishida și va semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia.

Ulterior, Klaus Iohannis și șeful Guvernului nipon vor susţine declaraţii comune de presă. Președintele României va participa şi la un dineu de lucru cu această ocazie.

Potrivit Agerpres, Klaus Iohannis a început, luni, vizita oficială în Japonia, cu o întâlnire cu preşedintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, la sediul Camerei Superioare a Dietei Naţionale a Japoniei.

Principalul obiectiv al vizitei lui Klaus Iohannis în Japonia este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Semnarea acordului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat.

Acesta este al doilea parteneriat strategic parafat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

"Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării", a informat Administraţia Prezidenţială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE