Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, criticat pentru că nu e prezent la Forumul de la Davos. Politolog: „Se și putea schia acolo”

Profesorul Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice, a criticat faptul că România este reprezentată la Forumul Economic de la Davos „din nefericire” de ministrul de Externe, în condițiile în care la reuniune sunt prezenți șefi de stat, de Guvern, precum și reprezentanți ai marilor companii pentru a discuta despre soluționarea crizelor existente la nivel global.

Invitat în studioul Euronews România, politologul Andrei Țăranu a afirmat că România ar fi trebuit să aibă o „reprezentare mai importantă” la Davos.

„La Davos suntem reprezentați la nivelul ministrului de Externe din nefericire. Vedem că sunt șefi de stat și de Guvern importanți. Poate ar fi trebuit să avem o reprezentare mai importantă, spun și eu. Se și putea schia acolo, spre deosebire de pârtiile din România”, a afirmat Andrei Țăranu.

Reuniune la nivel înalt se desfășoară în 2023 într-un context geopolitic si economic complex. Liderii mondiali vor căuta soluții pentru o lume fragmentată de crize și conflicte.

„O nouă presiune vine dinspre Rusia, pe frontul din sud. Spaima e să vină dinspre Belarus și să se termine acest conflict într-o formulă în care să nu ne placă absolut deloc”, a evidențiat politologul.

Andrei Țăranu a mai explicat că „întâlnirea de la Davos este momentul în care zona neoficială, a capitalului și a finanțelor se întâlnește cu zona oficială a liderilor de stat și de Guvern”.

„Acum, se va face cel mai probabil un fundraising pentru Ucraina și poate pentru Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a fost prezentă acolo și scopul domniei sale a fost și este acela de a nu se uita că nu doar Ucraina este în pericol, dar și toate țările precum Republica Moldova și Georgia care încearcă să iasă de sub umbrela Federației Ruse.

Andrei Țăranu vrea ca România să se întoarcă de la Davos cu investiții

„Întotdeauna speranța este că se poate întoarce cu investiții - că sunt investiții statale, private.

Se poate alege cu o limpezire a apelor. Noi suntem în niște ape foarte tulburi, nu doar România - întreaga Europă și lumea întreagă.

Suntem într-un moment în care vorbim de sudul global și nordul global. Vorbim despre un clivaj extraordinar cu niște schimbări uriașe; între o societate care trăiește bine - Occidentul - și o societate care ar vrea să trăiască foarte bine și nu ține pasul cu competiția și care recurge la violență, la diverse alte lucruri pentru a-și atinge scopul”, a concluzionat politologul, în direct la Euronews România.

În perioada 16-20 ianuarie, orașul elvețian Davos găzduiește un număr record de șefi de stat și de guvern – 52. De asemenea, aproape 600 de directori generali vor fi prezenți la reuniunea anuală din Alpi. Cu toții sunt chemați să aducă rezolvări la mulțimea de probleme din lumea de astăzi, inclusiv pentru criza din domeniul energetic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE