Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revenirea de Oscar a lui Ke Huy Quan, actorul care s-a lăsat de meserie timp de peste 20 de ani

Ke Huy Quan a dispărut în mare parte de la Hollywood timp de peste două decenii, dezamăgit de faptul că actorii americani de origine asiatică nu primeau recunoașterea meritată. S-a întors în forță, câștigând Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Quan a acceptat trofeul duminică seară pentru rolul său din "Everything Everywhere All at Once" (desemnat și cel mai bun film), devenind al doilea câștigător asiatic la categoria actor secundar, alături de Haing S. Ngor pentru "The Killing Fields" în 1984.

În momentul în care i-a fost anunțat numele, Quan s-a ridicat în picioare și le-a îmbrățișat pe colegele din film Michelle Yeoh (premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal) și Jamie Lee Curtis (premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar).

"Mama mea are 84 de ani și este acasă și se uită", a spus Quan. "Mamă, tocmai am câștigat un Oscar!".

"Călătoria mea a început pe o barcă. Am petrecut un an într-o tabără de refugiați și cumva am ajuns aici, pe cea mai mare scenă de la Hollywood", a spus el. "Se spune că astfel de povești se întâmplă doar în filme. Nu-mi vine să cred că mi se întâmplă mie. Acesta este visul american", a spus Quan, potrivit Associated Press.

Interpretarea lui Quan a impresionat criticii de film și i-a adus acestuia toate premiile importante, cu excepția BAFTA. Quan s-a făcut remarcat în timpul discursurilor de acceptare și s-a folosit de poziția sa pentru a-i încuraja pe alți actori care se luptă să creadă că într-o zi vor găsi și ei succesul.

Ke Huy Quan a dispărut 20 de ani de la Hollywood

Actorul născut în Vietnam, a cărui familie a emigrat în California la sfârșitul anilor 1970, a atras atenția pentru prima dată în filmele extrem de populare din anii '80 "Indiana Jones and the Temple of Doom" și "The Goonies". El a continuat cu roluri în emisiunea TV "Head of the Class" și în filmul "Encino Man" (cu colegul său nominalizat la Oscar, Brendan Fraser ) la începutul anilor '90, înainte de a nu mai avea de lucru.

Găsind puține oportunități în fața camerei de filmat, Quan s-a reorientat. A obținut o diplomă în cinematografie de la University of Southern California și a lucrat în spatele scenei în calitate de coordonator de cascadorii și asistent de regie.

Inspirat de succesul filmului "Crazy Rich Asians" din 2018, Quan s-a întors la actorie și a obținut rolul pentru "Everything Everywhere All at Once", care a obținut 11 nominalizări la Oscar.

"Datorez totul iubirii vieții mele, soția mea Echo", a spus el, "care, lună de lună, an de an, timp de 20 de ani, mi-a spus că într-o zi, într-o zi va veni și vremea mea. Visele sunt ceva în care trebuie să crezi. Eu aproape că am renunțat la al meu. Tuturor celor de acolo, vă rog să vă păstrați visele vii".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE