Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sony vrea să dea 600 de milioane de dolari pentru jumătate din opera lui Michael Jackson. Odată confirmată, tranzacția ar intra în istorie

După mai multe luni de negocieri, Sony Music Group ar urma să plătească 600 de milioane de dolari pentru jumătate din operele artistice ale lui Michael Jackson, evaluate la 1,2 miliarde de dolari.

Odată confirmată, tranzacția ar deveni cea mai valoroasă din istorie în cazul unui singur muzician.

Michael Jackson a știut să investească în muzică

Tranzacția nu include doar drepturi asupra unor hituri precum "Beat It" ori "Bad", ci și preluarea altor proprietăți de natură similară deținute de cei care se îngrijesc de bunurile artistului -printre altele, cântece de-ale lui Ray Charles ori Jerry Lee Lewis, conform Euronews.com.

În acest moment, suma de 600 de milioane de euro este doar o estimare. Acordul presupune o evaluare suplimentară, iar prețul ar putea crește.

Michael Jackson a murit în 2009, la vârsta de 50 de ani. Chiar și la 15 ani după deces, încă este unul dintre cei mai "profitabili" artiști din istorie, cu o operă care a "supraviețuit" nenumăratelor scandaluri.

La doar un an după dispariția lui, vânzările au adus familiei 275 de milioane de dolari, mai mult decât Beyoncé, Lady Gaga, Madonna și Jay-Z la un loc.

Albumul său "Thriller", din 1982, este printe cele mai vândute materiale discografice din toate timpurile și rămâne "o mașinărie de făcut bani".

Michael Jackson s-a dovedit și un investitor priceput. A achiziționat, în 1985, ATV Music Publishing, care deținea drepturile asupra tuturor melodiilor pe care John Lennon și Paul McCartney le-au scris în era Beatles.

În 1995, Sony i-a cumpărat jumătate din companie, iar în 2016 a plătit 750 de milioane de dolari pentru restul.

Sony Music este cel mai mare publisher din industrie, cu drepturi asupra cataloagelor Rolling Stones, Queen, dar și ale unor artiști contemporani, precum Beyoncé și Lady Gaga.

În ultimii ani, cataloagele cu drepturi s-au dovedit o afacere uriașă în industria muzicală. Printre artiștii care și-au vândut recent operele se numără Bruce Springsteen (500 de milioane de dolari, potrivit unor surse), Bod Dylan (450 de milioane de dolari) ori Justin Bieber (200 de milioane de dolari).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE