Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Judecătorii au amânat decizia privind extrădarea Elenei Udrea

Publicat de: Euronews

Instanța din Sofia a amânat pentru data de 18 mai decizia în ceea ce privește extrădarea fostului ministru Elena Udrea, care trebuie să ajungă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa.

La începutul lunii aprilie, ea a fugit din România, înainte ca instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, procedurile de extrădare fiind în derulare.

În același timp, Curtea de Apel București a emis un ordin european de anchetă pentru a afla unde este, de fapt, încarcerată în Bulgaria.

Elena Udrea trebuie audiată într-un dosar de trafic de influență și spălare a banilor, în legătură cu suma de cinci milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Fostul ministru mai are pe rolul instanțelor un dosar privind finanțarea campaniei electorale de la alegerile din 2009. În acest caz, ea a fost condamnată, în primă instanță, la opt ani de închisoare, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.

Centrul internațional de Cooperare Polițienească va demara procedurile internaționale în astfel de situații și va proceda la aducerea în țară a Elenei Udrea. Polițiștii vor decide pe ce cale se va întâmpla transferul. Având în vedere distanța foarte mică între Sofia și București, există posibilitatea ca aceasta să fie transferată în România pe cale terestră.

Jurnalistul Dan Andronic a fost trimis în judecată în același dosar pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, el fiind acuzat de mărturie mincinoasă.

Elena Udrea mai are pe rolul instanțelor un dosar privind finanțarea campaniei electorale de la alegerile din 2009. În acest caz, ea a fost condamnată, în primă instanță, la opt ani de închisoare, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.

Ce spun procurorii DNA

Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, pentru a menține, în condiţiile deja negociate, contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie, transmite Agerpres, potrivit DNA.

„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii", susţineau procurorii.

Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit şi puterea de a influenţa activitatea cotidianului, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

În cazul lui Dan Andronic, DNA menţiona că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei. El a declarat mincinos că nu a știut că Elena Udrea este beneficiarul real al creanței amintite, prin care aceasta controla societatea media și că îi transmitea date despre cotidian doar pentru „a se lăuda” către fostul ministru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE