Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cornelia Nagy (ONAC) și Nicolae Cristescu (FC Rapid) – implicați în dosarul măștilor de protecție

Procurorii DNA au pus-o sub acuzare pe Cornelia Nagy, preşedintele Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), pentru abuz în serviciu, într-un dosar care vizează achiziția de măști de protecție, la începutul pandemiei.

Contractul în valoare de 50 de milioane de lei, a fost încheiat între statul român și o firmă privată pentru livrarea a 1,7 milioane de măşti de protecție FFP2 sau FFP3, la preţul de 26 de lei, respectiv 38 de lei/bucată. Aceleași tipuri de măști au fost cumpărate de UNIFARM și spitale la preţuri mult mai mici.

Compania nu avea capacitatea tehnică și financiară să respecte clauzele contractuale și să livreze, la timp, măștile. Prin aceste acțiuni au fost vătămate interesele altor firme interesate și al unor instituții publice cărora le erau destinate materialele sanitare. Astfel, ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis firmei să evite plata către statul român a unor penalităţi în valoare de peste 12,8 milioane de lei.

În acelaşi dosar, a fost pusă sub acuzare, pentru abuz în serviciu, Iona Mădălina Hohan, consilier achiziţii publice în cadrul ONAC şi un fost acţionar al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Nicolae Cristescu, care are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

S-a mai dispus și efectuarea urmăririi penale faţă de SC ROMWINE & COFFE SRL şi faţă de alte persoane și administratori de societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de trafic de influenţă, spălarea banilor, infracţiuni de fals şi înşelăciune.

Societățile suspecților ar fi beneficiat de o sumă totală de 22.906.031 lei, atât pentru cei care au încheiat contractele de mai sus, cât şi pentru firmele intermediare, spun procurorii.

Firma SC ROMWINE & COFFE SRL este din Giurgiu și a câştigat procedura de achiziţie iniţiată pe 11 martie 2020 de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), pentru echipamente de protecţie.

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE