Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden minimalizează scandalul legat de documentele confidențiale

Publicat de: Euronews

Joe Biden a minimalizat scandalul legat de documentele confidenţiale găsite la reședința sa și într-un birou din Washington, documente care datează din timpul vicepreşedinţiei sale.

„Uite, am găsit nişte documente (...) care au fost depozitate în locul nepotrivit, le-am predat imediat Arhivelor şi Departamentului de Justiţie”, le-a spus preşedintele american jurnaliştilor, în cursul unei vizite în California, potrivit Agerpres.

„Nu am niciun regret”

„Cred că veţi vedea că este fără importanţă. Nu am niciun regret. Fac ceea ce mi-au spus avocaţii că vor să fac. Exact asta facem”, a continuat el, adăugând că cooperează "în totalitate" cu justiţia.

Aceasta este o afacere delicată pentru Biden care intenţionează să candideze din nou în 2024 şi pentru democraţi în ansamblu.

Cei din urmă nu a ezitat să-l critice pe fostul preşedinte republican Donald Trump, vizat de o anchetă judiciară pentru că a păstrat cutii întregi cu documente când a părăsit Washingtonul în 2021.

În ce îl priveşte pe preşedintele democrat, primele documente clasificate au fost descoperite pe 2 noiembrie la Penn Biden Center, un think tank din Washington unde Joe Biden avea cândva un birou, şi raportate Arhivelor Naţionale.

În decembrie, avocaţii preşedintelui au găsit apoi, în garajul casei sale din Wilmington, Delaware, „un număr mic de documente” potenţial confidenţiale şi au avertizat Departamentul de Justiţie.

Şi în ianuarie, aceşti avocaţi au scos al lumină un document confidenţial, de data aceasta într-o cameră adiacentă garajului casei. A doua zi, avocatul preşedinţiei a mai descoperit acolo cinci pagini.

Pentru a reduce la tăcere suspiciunile de „standarde duble”, Departamentul de Justiţie a încredinţat investigaţiile acestui caz unui procuror special independent, aşa cum a procedat şi în cazul lui Donald Trump.

O lege din 1978 îi obligă pe preşedinţii şi vicepreşedinţii americani să transmită Arhivelor Naţionale, la sfârşitul mandatului, toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE