Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden îl acuză pe Donald Trump că foloseşte ''limbajul lui Hitler''

Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat marţi pe predecesorul său Donald Trump că recurge la retorica nazistă, după publicarea unui videoclip care menţionează un "Reich unificat", transmite dpa.

Biden afirmă că Trump foloseşte "limbajul lui Hitler"

Într-un material video de campanie, Biden afirmă că Trump foloseşte "limbajul lui Hitler", care "nu este al Americii". Liderul democrat de la Casa Albă apare cu un telefon în mână şi întreabă, referitor la videoclipul contracandidatului său republican în alegerile prezidenţiale: "Asta e pe contul lui oficial? Oau!".

Trump a distribuit luni pe site-ul său Truth Social un videoclip - care ulterior a fost şters din reţeaua socială respectivă - cu parodii ale unor articole de presă care ar fi scrise dacă ar fi ales preşedinte în noiembrie. Printre fragmentele de text care apăreau se afla şi un subtitlu referitor la "crearea unui Reich unificat".

Termenul Reich - imperiu, în germană - este asociat cu Al Treilea Reich din regimul nazist din Germania, condus de Adolf Hitler în perioada 1933-1945.

În videoclip, cuvântul se referă probabil la fondarea imperiului german în 1871, iar textul este preluat din articolul Wikipedia despre primul război mondial, explică presa americană citată de dpa. Materialul video a fost creat cu ajutorul unui şablon prefabricat de articol de ziar, ca şi alte videoclipuri care circulă pe internet. Şi alte titluri de ziar difuzate pe platforma lui Trump se referă la primul război mondial.

Echipa lui Trump a confirmat ulterior că videoclipul a fost şters de pe contul acestuia. O purtătoare de cuvânt a campaniei electorale a fostului preşedinte republican a declarat că "nu era un videoclip de campanie, a fost creat de un cont online oarecare şi preluat de un membru al personalului care evident nu a văzut cuvântul".

La un eveniment de campanie din Boston, tot marţi, Biden l-a atacat încă o dată pe Trump. Democratul în vârstă de 81 de ani a susţinut că "ameninţarea din partea lui Trump este mai mare în al doilea mandat decât a fost în primul", au relatat jurnaliştii care îl însoţeau. El a mai afirmat că Trump este "puţin dezechilibrat" şi încearcă să se răzbune pentru pierderea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Este practic cert că Biden şi Trump se vor confrunta din nou la scrutinul din 5 noiembrie, ca şi în 2020, după ce ambii au obţinut numărul de delegaţi necesari pentru nominalizarea drept candidaţi din partea partidelor lor.

Trump, în vârstă de 77 de ani, a recurs în campanie la o retorică radicală, inclusiv la mesaje de ură şi dezumanizare, la declaraţii rasiste şi incitări împotriva minorităţilor. El a comparat guvernul SUA condus de Biden cu Gestapo, poliţia secretă germană din perioada nazistă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE