Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia se înarmează: guvernul de la Tokyo ia în calcul să achiziţioneze 400 de rachete americane Tomahawk

Japonia ia în calcul să achiziţioneze 400 de rachete de croazieră Tomahawk din Statele Unite, a anunţat luni premierul Fumio Kishida, în faţa membrilor parlamentului japonez, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit cotidianului Nikkei, aceasta ar fi prima etapă dintr-un proiect care prevede ca Japonia să adopte rachete cu rază lungă în trei etape.

În etapa a doua, Japonia ar putea moderniza rachete de coastă Type 12, dezvoltate de Mitsubishi Heavy Industries, extinzându-le raza de acţiune la peste 1.000 km de la cea actuală de sub 200 km. În fine, într-o a treia etapă ar urma să fie introduse rachete hipersonice.

Japonia, noi orientări în domeniul apărării

La jumătatea lunii decembrie, guvernul japonez a adoptat noi orientări în domeniul apărării, care includ posibilitatea dotării cu capacitatea de a ataca baze inamice în caz de ameninţare la adresa securităţii naţionale, precum şi o creştere-record a cheltuielilor militare.

Documentul stabileşte trei condiţii în care pot fi realizate ''contraatacuri'': în cazul unei agresiuni împotriva Japoniei sau a unei ţări aliate care compromite supravieţuirea Japoniei, când nu există mijloace potrivite pentru a respinge un atac şi doar atunci când folosirea forţei este cât mai redusă cu putinţă.

Japonia nu a mai dispus de capacităţi militare pentru a lovi ţinte inamice aflate la mare distanţă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a adoptării unei Constituţii pacifiste şi a acordului bilateral de securitate cu SUA, ţară care garantează apărarea arhipelagului în faţa oricărei ameninţări la adresa teritoriului japonez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE