Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia ia în considerare să desfășoare până în 2030 rachete hipersonice, pe fondul războiului din Ucraina

Ministerul Apărării al Japoniei ia în considerare desfăşurarea de rachete hipersonice la orizontul anului 2030, pentru a creşte puterea de descurajare prin întărirea capabilităţilor sale de contraatac, scrie joi cotidianul de afaceri Nikkei, citează Agerpres.

Ministerul caută capabilităţi de contraatac în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a modificat mediul de securitate global, iar seriile de rachete lansate de Coreea de Nord şi mişcările militare ale Chinei ameninţă Japonia, notează sursa citată. 

Revizuirea strategiei de securitate

Rachetele hipersonice pot zbura cu o viteză de cel puţin cinci ori mai mare decât viteza sunetului şi pe o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat. Japonia plănuieşte revizuirea strategiei sale de securitate şi a altor documente cheie în materie de apărare până la sfârşitul acestui an.

Potrivit Nikkei, poziţia Japoniei în ce priveşte capabilităţile de contraatac şi rachetele hipersonice ar putea fi menţionată în aceste documente.

O propunere este ca Japonia să adopte rachete cu rază lungă în trei etape, prima fiind achiziţia de rachete americane Tomahawk, ceea ce s-ar putea realiza, cu aprobarea Statelor Unite, într-un termen scurt.

În etapa a doua, Japonia ar putea moderniza rachete de coastă Type 12 (dezvoltate de Mitsubishi Heavy Industries, n.red.), extinzându-le raza de acţiune la peste 1.000 km de la cea actuală de sub 200 km.

Rachetele hipersonice vor fi adoptate, probabil, în etapa a treia, adaugă sursa citată. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE