Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia: Grevă în rândul angajaților companiilor aeriene low-cost, programată pentru 1 octombrie

Personalul de la companiile aeriene low-cost Ryanair și Vueling va intra în grevă în toată Italia la 1 octombrie. Sunt posibile anulări și perturbări, în timp ce piloții și însoțitorii cer salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, relatează Euronews Travel.

Acțiunea sindicală - coordonată de sindicatele italiene Filt Cgil și Uiltrasporti - este, de asemenea, un protest împotriva concedierii recente a 17 însoțitori de bord Vueling cu sediul la Roma. Personalul Ryanair va organiza o grevă de 24 de ore, în timp ce personalul Vueling va face grevă timp de patru ore, de la 13.00 la 17.00.

De ce sunt în grevă angajații companiilor aeriene italiene?

Personalul Vueling și Ryanair este în grevă pentru a cere condiții de muncă mai bune. Acțiunea urmează unor greve similare din iunie și iulie anul acesta.

„Lucrătorii italieni (merită) contracte care să garanteze condiții de muncă decente și salarii cel puțin în conformitate cu salariile minime prevăzute în contractul național de transport aerian din țara noastră”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Sindicatul a condamnat Vueling pentru concedierea a 17 însoțitori de bord „dedicați și profesioniști” de pe aeroportul Fiumicino din Roma. Reprezentanții sindicatului au cerut, de asemenea, condiții de lucru mai bune pentru părinți, cum ar fi scutirea mamelor cu copii mici de munca în ture de noapte.

Ryanair a catalogat sindicatele drept „irelevante” și a asigurat clienții că nu va exista niciun impact asupra zborurilor.

„Ryanair se așteaptă la un impact zero asupra celor 3.000 de zboruri zilnice ale noastre ca urmare a grevei planificate pentru sâmbătă, 1 octombrie, de către trei sindicate mici și irelevante care nu reprezintă personalul Ryanair, nu sunt recunoscute de Ryanair și au organizat anterior greve nesusținute care au avut un impact zero asupra operațiunilor Ryanair”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei aeriene.

Acțiunea este cea mai recentă dintr-o serie de greve care au ținut la sol avioane din Europa în această vară.

Vor fi zborurile anulate?

Săptămâna trecută, compania aeriană italiană ITA a fost nevoită să anuleze zborurile după ce personalul de la sol a organizat o grevă de 24 de ore. Vineri, o grevă a controlorilor de trafic aerian francezi a blocat la sol peste 1.000 de zboruri, provocând perturbări grave pentru sute de mii de călători.

Valul de proteste este parțial un răspuns la inflația care afectează salariile pe întreg continentul.

Nu sunt așteptate anulări ale zborurilor Ryanair, a declarat un purtător de cuvânt. Vueling nu a precizat încă dacă vor fi anulate zboruri ca urmare a grevei. Conform legislației italiene privind aviația civilă, zborurile sunt garantate între orele 7.00 și 10.00 și între orele 18.00 și 21.00 - chiar și în timpul grevei.

Cu toate acestea, companiile aeriene ar putea fi nevoite să blocheze unele curse.

Pasagerii au dreptul la despăgubiri în temeiul Regulamentului UE CE 261, care protejează toate zborurile din UE. Acest lucru înseamnă că linia aeriană este obligată să despăgubească oamenii în cazul în care călătoria este perturbată în mod semnificativ de o întârziere de 3 ore sau mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE