Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia: Fostul premier Silvio Berlusconi este achitat într-un caz de dare de mită

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost achitat joi de un tribunal italian, după ce a fost acuzat că a mituit un martor într-un caz anterior de prostituție cu minore.

Ca răspuns la verdictul de joi, Berlusconi s-a declarat „fericit și mulțumit” de rezultat, afirmând că „a apreciat că însuși procurorul a cerut achitarea”.

Și-ar fi mituit confidentul pentru a minți în apărarea sa

Acuzațiile aduse au fost că i-a plătit cântărețului și confidentului său napoletan Mariano Apicella 157.000 de euro pentru a minți în apărarea sa. Însă un tribunal din Roma l-a lăsat pe Berlusconi să plece după ce procurorul Roberto Felici a susținut că nu există niciun caz în care să răspundă.

De asemenea, judecătorii l-au exonerat pe Mariano Apicella de presupusul sperjur, după ce termenul limită pentru a se ajunge la un verdict privind o astfel de infracțiune a expirat.

„Elementele prezentate de apărare au clarificat dincolo de orice îndoială rezonabilă absența elementelor de opacitate în această afacere”, a declarat Berlusconi, potrivit Euronews.

Acuzat că a solicitat servicii sexuale de la o dansatoare minoră

Magnatul media și actualul senator fusese acuzat anterior că a solicitat servicii sexuale de la o dansatoare exotică în vârstă de 17 ani, Karima El Mahroug, în 2009, la scurt timp după ce și-a început cel de-al treilea mandat de prim-ministru.

Berlusconi a fost în cele din urmă exonerat de toate acuzațiile în 2014, întrucât curtea de apel a susținut că nu avea de unde să știe că Mahroug era încă minoră. El a mai susținut că a crezut că ea este nepoata defunctului președinte egiptean Hosni Mubarak.

Cu toate acestea, presupusul comportament al premierului de atunci în timpul mandatului, cu rapoarte despre petreceri în care era implicat chiar Apicella, care au circulat pe scară largă, a contribuit în mod semnificativ la dispariția sa politică la începutul anilor 2010.

De ce mai este acuzat Berlusconi

Deși un astfel de proces ar fi putut fi favorabil lui Berlusconi, acesta este departe de a fi sfârșitul problemelor sale juridice. Fostul premier, al cărui partid, Forza Italia, s-a alăturat recent noului guvern de dreapta al Italiei, este acuzat de mituirea a 24 de martori într-un caz separat, care ar trebui să se încheie în ianuarie anul viitor.

Dacă va fi găsit vinovat, Berlusconi ar putea fi condamnat la închisoare, procurorii solicitând o pedeapsă de șase ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE