Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Istoria recentă a României, așa cum este văzută de tineri

„Pentru mine tu ești Ceaușescu” este numele unui documentar despre istoria recentă a României. De data aceasta, însă, evenimentele din perioada comunismului sunt prezentate prin vocea unor tineri născuți după anul 1989. Filmul, regizat de Sebastian Mihăilescu, este și un portret al noii generații. Ce știu tinerii români despre fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu? Răspunsul îl aflăm chiar de la protagoniștii filmului.

Ce înseamnă Nicolae Ceaușescu pentru adolescenți?

În centrul acțiunii, sunt tineri cu vârstele cuprinse între 15 și 22 de ani. Fiecare dintre aceștia participă la o audiție pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu, în perioada sa de tinerețe. Mai exact, la începutul anilor 30, din secolul trecut. Miza tinerilor prezenți la casting și la filmări este aceea de a înțelege care au fost motivele pentru care Ceaușescu și-a croit parcursul politic deja binecunoscut. 

Cât din ceea ce trăim este moștenirea trecutului politic? Dar și cum arată generația tânără a zilelor noastre, pusă în fața istoriei României? La aceste întrebări răspund, prin propriile reacții și cuvinte, chiar personajele din filmul lui Sebastian Mihăilescu.

Filmul a primit deja distincții în România, dar și în afara țării: „Cel mai bun documentar la TIFF 2022” și  „Cel mai bun film din Europa Centrală și de Est”, la Festivalul Internațional de Film Documentar din Cehia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE