Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Istoria Premiului Nobel pentru Literatură. De-a lungul a 116 ediții, doar 17 femei au primit prestigioasa distincție

Astăzi, Academia Suedeză va decerna Premiul Nobel pentru Literatură, unul dintre cele mai așteptate premii literare anuale, la nivel mondial. Pe lista favoriților este și scriitorul român Mircea Cărtărescu. De-a lungul celor 116 ediții ale prestigiosului premiu, au fost, însă, și întâmplări neașteptate: premii refuzate sau...muzicieni recompensați cu Nobel pentru Literatură, așa cum a fost cazul domnului cu tamburină, idolul anilor 60, Bob Dylan.

Mult râvnitul premiu literar Nobel a fost decernat pentru prima data în anul 1901. De atunci, până în prezent, au fost acordate 116 premii unui număr de 120 de scriitori. În cadrul a patru ediții premiul a fost câștigat de câte doi autori.

Din totalul laureaților, doar 17 femei au primit prestigiosul premiu. Prima scriitoare distinsă cu Nobelul literar a fost autoarea suedeză Selma Lagerlöf, în anul 1909.

De la crearea Premiului Nobel pentru Literatură, scriitorii francezi reprezintă 13,4% dintre laureați, adică un număr de 16 scriitori din totalul de 120 de câștigători. 

Scriitorii care au făcut istorie la Premiile Nobel 

În istoria Nobelului literar, doi scriitori au refuzat distincția. Autorul rus, Boris Pasternak, în anul 1958, a acceptat premiul, dar a fost determinat de autoritățile țării sale (Uniunea Sovietică) să refuze premiul. Apoi, în anul 1964, scriitorul francez Jean Paul Sartre a declinat premiul pentru că a respins întotdeauna onorurile oficiale.

De-a lungul celor 116 ediții, doi dintre laureații Nobelului pentru literatură au fost și scriitori, dar și muzicieni: Rabindranath Tagore, supranumit Sufletul Bengalului, a primit Nobel pentru literatură în anul 1913. În 2016, Bob Dylan a fost cel de-al doilea muzician care a primit distincția Academiei Suedeze. 

Câțiva dintre autorii celebri care nu au primit Premiul Nobel pentru literatură sunt Virginia Woolf, Marcel Proust, James Joyce sau Franz Kafka. 

Anul acesta, potrivit caselor de pariuri, scriitoarea chineză de avangardă Can  Xue, în vârstă de 70 de ani, conduce detașat pentru a câștiga prestigiosul premiu literar. Printre favoriții din acest an, sunt bine cotați și autori precum Lyudmila Ulitskaya, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Thomas Pynchon și scriitorul român Mircea Cărtărescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE