Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul va decide singur cum va riposta. Benjamin Netanyahu sugerează că nu acceptă sfaturi de la partenerii occidentali

Israelul își va lua singur deciziile privind răspunsul la atacul Iranului și va face tot ce este necesar pentru a se apăra, a declarat premierul Benjamin Netanyahu. După discuțiile cu oficiali din Marea Britanie și Germania, liderul de la Tel Aviv a adăugat că mulți i-au oferit tot felul de sfaturi și le mulțumește partenerilor occidentali pentru sprijin. Șefii diplomațiilor din Regatul Unit și Germania au mers în Israel într-un efort de a evita escaladarea tensiunilor din regiune. 

Cabinetul de război de la Tel Aviv a fost convocat din nou, după ce ședința precedentă a fost anulată din motive care nu au fost dezvăluite. Între timp, miniștrii de externe din Marea Britanie și Germania se află în Israel ca să-și arate solidaritatea față statul evreu, dar și pentru a se asigura că Israelul nu va lua o decizie care să ducă la extinderea conflictului. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Vin acum de la întâlniri cu miniștrii de externe din Marea Britanie și Germania. Ieri, am vorbit cu premierul britanic Rishi Sunak. Le mulțumesc prietenilor noștri pentru sprijinul în apărarea Israelului și vorbesc despre sprijin atât la nivel de discurs, cât și fapte. Liderii lumii au și tot felul de sugestii și sfaturi. Apreciez asta, dar vreau să fiu clar. Ne vom lua singuri deciziile și statul Israel va face tot ceea ce este nevoie pentru a se apăra.” 

David Cameron, ministrul de Externe al Marii Britanii: ”Este clar că decizia pe care o ia acum Israel este să acționeze. Sperăm că acțiunile sale viitoare vor face cât mai puțin posibilă escaladarea situației și, cum am spus și ieri, sper ca acțiunile să fie inteligente și dure.” 

Președintele Iranului a avertizat din nou că cea mai mică ripostă a Israelului va fi urmată de un răspuns dur. 

Ebrahim Raisi, președintele Iranului: ”Dacă regimul sionist va invada țara noastră sau va afecta interesele noastre, israelienii să fie siguri că se vor confrunta cu un răspuns foarte dur și masiv.” 

Occidentul încearcă să limiteze capacitățile militare ale Iranului prin aplicarea de noi sancțiuni. Statele Unite ale Americii au luat deja o decizie în acest sens, iar Uniunea Europeană analizează această opțiune. 

Sâmbătă noaptea, Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete. Nu au fost înregistrate victime sau pagube semnificative. Israelienii, ajutați de Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Franța, au respins practic toate proiectilele. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE