Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iris Apfel, fashion-icon la 101 ani. «Prima doamnă a textilelor» a ajutat opt președinți să decoreze Casa Albă

Iris Apfel a demonstrat că stilul nu are vârstă și nu are preț - asta pentru că poți fi la modă purtând orice, de la haute-coture, la haine din piață chiar și la 101 ani.

Aceasta se joacă cu materialele, țesăturile, culorile și accesorile. Asortează Chanel, Lanvin, Dior și Dolce cu ce găsește prin magazinele de gablonțuri de 1 dolar din New York. Cumpără materiale și își face singură hainele, ce par a fi scoase de pe podiumurile marilor case de modă.

Muzeul Metropolitan de Artă din New York i-a expus garderoba personală

Stilul ei eclectic le-a atras atenția celor de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, acel loc unde se desfășoară cea mai importanta gală din industria modei. În 2005, muzeul a expus garderoba lui Iris iar momentul a fost pentru prima oară în istorie când The MET a prezentat alte haine decât creațiile unui designer de modă renumit.

Un comunicat de presă le-a justificat alegerea: "Iris Apfel, o americancă adevărată, este una dintre cele mai pline de viață și colorate personalități din lumea modei, industria textilelor și a designului interior. În ultimii 49 de ani și-a format un stil unic, exuberant".

În 2005, la vernisajul expoziției, acesta avea 84 de ani. Dar până atunci, deja realizase multe: cel mai notabil fiind faptul că în cariera sa de designer de interior, a ajutat 8 președinți americani să redecoreze Casa Albă: Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter și Reagan.

Iubirea pentru modă o are de mică, datorită bunicii ei

Pasiunea pentru materiale a avut-o de mică când a copilărit în Brooklyn, New York, alături de bunica sa, care îi dădea fel și fel de țesături să se joace. S-a îndrăgostit de texturile diverse, de culori și printuri și a știut de la bun început că vrea să continue acestă joacă, o viață întregă: prin modă și design de interior.

În 1950 a deschis compania de textile numită «Old World Weaver», împreună cu soțul ei, alături de care a stat timp de 68 de ani, până în 2015, când acesta s-a stins din viață. Împreună, călătoreau în Europa de două ori pe an în căutarea celor mai calitative materiale. De-a lungul anilor, și datorită proiectelor de la Casa Albă, Iris a fost denumită «Prima doamnă a textilelor».

Primul ei proiect în modă însă a venit când aceasta a împlinit vârstă de 90 de ani.

În 2011, a colaborat cu MAC Cosmetics pentru o colectie limitată de machiaj, devenind astfel cea mai în vârstă persoană care să promoveze pduse de make-up. În 2014 a urmat și un documentar despre viața ei, intitual simplu: «Iris», care a fost nominalizat pentru premiile Emmy în 2017.

După mai bine de un secol pe Pământ, Iris a declarat în repetate rânduri că nu se gândește la vârsta ei, care este doar un număr. Dar îndemnă femeile să accepte faptul că anii aduc cu ei riduri, care sunt doar semne vizibile ale experienței de viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE