Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran: De ce protestatarii riscă să ajungă la închisoare pentru că postează pe Twitter despre chifteluțe de carne?

Protestatarii din Iran riscă să fie arestați și închiși pentru că postează fotografii cu mâncare.

Sute de persoane au încărcat pe conturile lor de socializare, în cursul săptămânii trecute, imagini cu tradiționalele „kotlets” - chiftele de carne -, iar autoritățile iraniene nu sunt deloc amuzate.

Asta deoarece „kotlet” este, de asemenea, un cuvânt care a fost folosit de protestatari pentru a descrie corpul „zdrobit” al lui Qassem Soleimani, fostul șef al spionajului din Iran, ucis într-un atac de precizie al SUA la Bagdad în ianuarie 2020.

Martir pentru guvern, ironizat pe internet

Săptămâna aceasta se împlinesc trei ani de la moartea lui. În timp ce guvernul iranian și-a amintit de Soleimani ca de un martir, protestatarii l-au ironizat pe internet, potrivit Euronews.

Asasinarea sa este în continuare o sursă de furie și durere pentru conducerea iraniană și, deși imaginea lui Soleimani a devenit un simbol al regimului iranian, a fost, de asemenea, o țintă a recentelor proteste antiguvernamentale care au zguduit țara începând cu luna septembrie.

Se pare că protestatarii din Teheran au fost văzuți rupând fotografii ale fostului lider militar, în timp ce un banner al lui Soleimani a fost incendiat înainte de aniversare. Numeroase fotografii care arată farfurii cu kotlets proaspăt gătite au fost postate de utilizatori pe Twitter.

Bucătar iranian arestat

În cel mai clar exemplu de reprimare de către autorități a acestui tip de disidență pe rețelele de socializare, poliția a arestat săptămâna aceasta un celebru bucătar iranian, Navab Ebrahimi.

Acesta are 2,7 milioane de urmăritori pe Instagram și a postat pe contul său un videoclip cu o rețetă de kotlet, la aniversarea asasinării lui Soleimani.

La doar câteva ore după ce videoclipul a fost publicat, autoritățile l-au reținut pe Ebrahimi.

Contul său de Instagram a fost închis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE