Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis vrea ca România să mizeze pe energia din surse regenerabile. ”Vrem să extindem considerabil zona”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că România își propune să încurajeze extinderea producției de energie din surse regenerabile deoarece țara noastră vrea să protejeze mediul și să lupte împotriva schimbărilor climatice. Șeful statului a evidențiat că în Dobrogea există condiții propice pentru dezvoltarea acestui domeniu, motiv pentru care ”regenerabilele au luat un avânt semnificativ”.

Klaus Iohannis a vitizat joi Renewable Energy School of Skills (RESS) - Şcoala Internaţională de Competenţe în Energie Regenerabilă de la Constanţa. Președintele României este de părere că astfel de centre trebuie să existe în întreaga ţară, în condiţiile în care autoritățile vor extinderea surselor de energie regenerabilă, conform Agerpres.

Zona din România în care există condiții pentru investiții în energia din surse regenerabile

"Pentru noi, în România, este o zonă foarte importantă, în condiţiile în care vrem să extindem considerabil zona de regenerabile, asta din mai multe motive, vrem să protejăm mediul, vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice, vrem să dispunem de cât mai multă energie din surse regenerabile, în principal aici vorbim despre eolian, adică să recoltăm energia vântului şi despre fotovoltaice, adică să recoltăm energia solară. Ne aflăm aici, lângă Constanţa, în Dobrogea, unde condiţiile naturale sunt propice, avem şi foarte mult soare, şi foarte mult vânt şi, în mod natural, regenerabilele au luat un avânt semnificativ aici, în zonă", a declarat Klaus Iohannis.

În ultimii 14 ani, reprezentanții RESS spun că școala a pregătit peste 10.000 de cursanţi. Aici sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special cea eoliană şi cea solară fotovoltaică. De asemenea, centrul primeşte în vizită şi elevi, contribuind la implementarea proiectelor educaţionale privind schimbările climatice şi mediul în şcoli, inclusiv Săptămâna Verde.

Klaus Iohannis: ”În România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile”

Klaus Iohannis a precizat că numărul unor astfel de centre trebuie extins deoarece România are nevoie de specialişti în domeniul energiei verzi.

"După părerea mea, astfel de centre trebuie extinse, în condiţiile în care peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile, asta însemnând şi în stil industrial, dar în acelaşi timp înseamnă şi individual. Tot mai mulţi români vor dori să-şi transforme felul în care generează sau consumă energie. Există o tendinţă clară, sprijinită şi prin fonduri europene, de a amplasa de exemplu panouri fotovoltaice pe case, pe blocuri, iar noi, ca stat, încurajăm puternic această tendinţă", a afirmat Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, formarea competenţelor pentru tranziţia climatică şi cooperarea internaţională în materie de educaţie pentru climă sunt obiective importante care fac parte din viziunea preşedintelui Iohannis pentru un mediu mai curat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE