Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investiții în vremea inflației. Deși arta și titlurile de stat nu bat inflația, rămân cele mai sigure

Inflația în creștere are ca efect reducerea constantă a puterii de cumpărare, însă ne putem proteja banii prin mai multe variante de investiții. De exemplu, arta sau titlurile de stat, care vin cu o dobândă de două ori mai mare decât acum un an.

În ultimii ani, în România, tot mai mulți oameni investesc în obiecte de artă

“Investitorii sunt persoane tinere, spre surprinderea noastră. Sunt angajați în multinaționale sau micii antreprenori care au reușit să își deschidă o afacere. Constați că este o persoană tânăra, dornică de frumos sau care s-a autoeducat, a citit foarte mult că arta poate fi o investiție foarte bună”, a precizat Luciana Stanciu, managerul unei case de licitații.Studiile de specialitate arată că un obiect de artă, fie pictură sau sculptură, anual crește cu 11%”, a spus Luciana Stanciu, manager al unei case de licitații.

Din pacate, acest procent de 11% nu este suficient pentru a ține pasul cu rata inflației de 15-16%. La fel se întâmplă și în cazul și titlurilor de stat, investiție care vine fără niciun fel de risc, pentru că dobânzile nu sunt impozitate.

De la începutul anului, peste 231 de mii de români au cumpărat titluri Tezaur, iar 37 de mii au investit în Fidelis. Au obținut o dobânzi între 1,85% și 9,15% și au adus în visteria statului 14 miliarde de lei în total. 

Cei cărora li se pare complicată în piața de capital, își pot ține banii în depozite cu dobânzi la jumătate față de rata inflației, pentru care însă vor plăti și impozit. 

“Dacă investești într-un depozit bancar și băncile văd că au foarte multe oferte, atunci poți să faci mai multe depozite cu aceeași sumă de bani într-un an. Mă gândesc că dacă plătești impozitul de 10% la stat s-ar putea să fie mai bine pentru că, orizontul fiind mai scurt, coeficientul de risc e mai mic. La anul, s-ar putea să avem o dobândă 10% sau 12%”, a spus trainerul în educație financiară Ligia Goloșoiu.

Este valabil doar în contextul în care inflația va continuă să crească și să tragă dobânzile la depozite după ea. Potrivit BNR, inflația ar trebui să ajungă la sfârșitul anului viitor la 11,4%.

Conform celui mai recent sondaj al platformei de tranzacționare eToro, 90% dintre investitorii români au în conturi mai puțin de 20.000 de euro, 60% dintre aceștia având mai puțin de 4.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE