Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investiții haotice în domeniul energiei. Guvernul nu știe cui să acorde fondurile UE în valoare de 1,1 miliarde de euro

Românii primesc o mână de ajutor de la Comsia Europeană. Aproximativ 1,1 miliarde de euro vor ajunge la consumatorii vulnerabili, dar și la cei care vor bani pentru renovarea locuințelor pentru eficiență energetică. Însă, nici până acum nu este bine definită noțiunea de consumator vulnerabil și cine poate accesa acei bani. 

Printr-un calcul simplu, de acest program ar trebui să beneficieze peste 200 de mii de familii. Consumatorii vulnerabili ar urma să primească bani pentru montarea unor panouri fotovoltaice și pentru modernizarea energetică, adică lucrări de izolare a caselor. Există bani și pentru restul românilor, dar doar pentru lucrări de izolare termică a caselor. Programul Casa Eficientă Energetică vizează doar locuințe unifamiliale. Pe înțelesul tuturor, case. Nu și apartamentele de bloc.

Teodora Preoteasa, secretar de stat în ministerul Fondurilor Europene: ”Noi, în acest moment, suntem în negocieri cu Comisia Europeană, am transmis și acest segment care include RePowerEU.  Este foarte important să menționăm că această legislație este foarte important pentru piață și venim în întâmpinarea populației cu o legislație care să-I sprijine.”

Cine beneficiază de legea consumatorului vulnerabil

Încă nu este clar cine va fi considerat consumator vulnerabil în acest proiect și nici care sunt criteriile pentru accesarea banilor destinați izolării termice, deoarece până acum nici măcar ghidul nu a fost elaborat. 

Nici legislația nu ajută prea mult. Consumatorul vulnerabil a fost definit în România, într-o lege din 2021, drept persoana sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială. Doar limita de venit este precizată clar. Cel mult 1.386 de lei pe lună de persoană. Restul nu.

Liviu Gavrilă, reprezentant companie de distribuție a energiei: ”În acest moment, din punct de vedere progres tehnologic, avem soluția să izolăm cele mai izolate cătune. Banii pot fi suficienți, dar trebuie un proiect gândit bine de un specialist care să poată să gândi în ansamblu ca acest microunivers, adică acel consumator vulnerabil, să poată fi sustenabil.” 

Tot de reglementări se plâng și cei care au deja panouri fotovoltaice montate. Clienții prosumatori spun că așteaptă soluții de la Guvern,  pentru că în facturi nu văd compensări semnificative pentru energia livrată în sistem. Doar o finanțare suplimentară pentru baterii de stocare ar putea fi soluția viabilă. 

Cătălin Giolfan, prosumator: ”Dacă pe partea de baterii ar ajuta și Statul, pentru că sunt foarte scumpe, aș mai fi interest. Așa, doar pentru sistemul fotovoltaic, nu mai am nicio șansă să mai accesez fonduri europene, deoarece am prins o dată lozul.”

Voucherele pentru Casa Eficientă Energetic vor avea o valoare de 72.500 de lei. Cei care vor aplica trebuie să dovedească faptul că investiția va crește eficiența energetică a locuinței cu cel puțin 30%. Chiar și când este vorba despre populația cu venituri foarte mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE