Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Introducerea salariului minim european în România, pusă în dezbatere. Ciolacu: ”Românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că a fost pus în dezbatere publică proiectul ce prevede introducerea salariului minim european în România.

"Alegerile au trecut, să revenim la priorităţile românilor. Mă bucur că inflaţia continuă să scadă, ajungând deja aproape de 5%, şi vom continua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei.

Am văzut că a fost pus în transparenţă publică şi proiectul privind introducerea salariului minim european în România. Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte, nu circ în stradă", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

De 17 ani, românii sunt plătiți cu cel mai mic salariu minim brut pe economie, după bulgari, din toată Uniunea Europeană. Peste 1,5 milioane de români sunt remunerați cu acest venit. Potrivit datelor oficiale, acest venit nu acoperă nici 70 la sută din nevoile reale de consum ale unei familii cu doi copii în care ambii soți câștigă salariul minim.

Directiva europeană 2041 din 2022 va schimba, însă, situația. Practic, Uniunea Europeană obligă Guvernul să introducă un venit minim adecvat care să permită oricărui cetățean să trăiască decent.

Ce este salariul minim european și câte state l-au implementat

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.

Potrivit Euronews.com, noua directivă a UE privind salariul minim trebuie să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie 2024.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

Peste jumătate din țările UE au un salariu minim brut lunar de sub 1.000 de euro

În 13 din 21 de țări UE, salariul minim brut lunar este sub 1.000 de euro. În 10 dintre acestea, este mai puțin de 750 EUR.

Douăzeci și două dintre cele 27 de state membre ale UE au implementat salariul minim național. Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au aplicat această măsură. Cipru a introdus salariul minim pe economie la începutul anului 2023.

Dintre cele 10 țări candidate pentru aderarea la UE, opt au un salariu minim național. Muntenegru, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Georgia, Albania, Serbia, Turcia și Ucraina au decis acordarea unui astfel de salariu, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Kosovo nu au unul.

În schimb, țările Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), respectiv Norvegia, Elveția și Islanda, nu au introdus un salariu minim național.

Țările în care salariul minim depășește 2.000 de euro

Salariile minime lunare brute din țările UE variază în prezent între 477 euro în Bulgaria și 2. 571 euro în Luxemburg.

Salariul minim este de peste 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 euro , iar în Spania de 1.323 euro.

Salariul minim este sub pragul de 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre în care există un salariu minim național.

În rândul țărilor candidate, această cifră variază de la 360 de euro în Macedonia de Nord la 613 euro în Turcia. Bulgaria (477 de euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, care sunt toate țări candidate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE