Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu susține că George Tuță a câștigat alegerile la Primăria Sectorului 1. ”Am un sentiment de mare mândrie”

Disputa pentru funcția de primar al Sectorului 1 este departe de a fi rezolvată. Procesele verbale nu sunt nici acum centralizate în totalitate, iar Clotilde Armand, primar în funcție și candidat la Primăria Sectorul 1 din Capitală, a depus plângere penală pe numele șefului Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, pentru abuz în serviciu și instigare la fals. Totodată, Clotilde Armand a depus și o cerere de renumărare a voturilor, după ce rezultatele parțiale îl dau câștigător pe George Tuță, candidatul susținut de PSD și de PNL, la Primăria Sectorului 1.

În București, numărătoarea voturilor repetă scenariul din 2020, așa că s-a lăsat din nou cu scandal. De data aceasta, în Sectoarele 1 și 2. Este vorba despre două sectoare unde lupta este în continuare strânsă pentru câștigarea voturilor, atât George Tuță, cât și Rareș Hopincă sunt umăr la umăr cu contracandidații lor, Clotilde Armand și Radu Mihaiu. La Sectorul 1, oamenii s-au plâns că ar fi stat mai bine de 35 de ore pentru a depune sacii de voturi.

14/06/2024 , 13:47

George Tuță, anunțat câștigător de Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că alegerile la Primăria Sectorului 1 au fost câștigate de George Tuță, candidatul sprijinit de PNL și PSD, cu toate că rezultatele finale nu au fost anunțate încă de Biroul Electoral Central.

”Am un sentiment de mare mândrie faptul că am câștigat atât sectorul 2 prin Rareș Hopincă, dar și sectorul 1 prin George Tuță, candidatul PNL. Astfel s-a arătat foarte clar că și bucureștenii au nevoie de o altă abordare, cel puțin la nivelul sectoarelor”, a declarat Marcel Ciolacu.

13/06/2024 , 12:34

Clotilde Armand cere renumărarea voturilor: ”Ciolacu și Ciucă sunt părtași la cea mai mare fraudă electorală”

Clotilde Armand, primarul în funcție al Sectorului 1, a declarat joi că are dovezi ”clare și matematice că s-a fraudat acest scrutin în mod flagrant”, motiv pentru care a cerut autorităților să fie renumărate voturile.

”Cerem renumărarea voturilor. Avem dovezi clare și matematice că s-a fraudat acest scrutin în mod flagrant.

Voi prezenta o analiză a exact 41 de secții de votare unde cifrele matematic nu corespund. Din 166 de secții de votare, am reușit să analizăm 40 unde s-au pierdut 2.097 de buletine și s-au pierdut 500 de voturi

Nu știm unde sunt buletinele, nu știm unde sunt voturile. La secția 165 s-au găsit zeci de buletine în plus față de numărul total de votați. Avem această dovadă înregistrată și o vom depune la Parchet”, a declarat Clotilde Armand.

De asemenea, primarul Sectorului 1 susține că într-o singură secție a recuperat ”180 de voturi care erau transcrise greșit de președinți de secții numiți de PSD-PNL”.

”Fac un apel la autorități să accepte renumărarea voturilor pentru că nu au nimic de ascuns. Ciolacu și Ciucă sunt părtași la cea mai mare fraudă electorală de după 1946.

Vă rog să acceptați renumărarea voturilor și să demonstrați că nu aveți nimic de ascuns. Avem dovezi clare de fraude.”, a mai spus ea.

Întrebată dacă a mers în persoană la Parchetul General pentru a reclama neregulile din timpul alegerilor, Clotilde Armand a spus că a trimis plângerea prin e-mail.

Cât despre contracandidatul ei, George Tuță, care și-a anunțat deja victoria la alegeri, ea a spus că acesta ”se grăbește un pic”

”Rezultatele sunt făcute din pix. Mă întreb de ce mergem la vot”, a mai precizat ea.

13/06/2024 , 11:31

Clotilde Armand susține că a recuperat câteva sute de voturi

Continuă epopeea renumărării voturilor în Sectorul 1. Clotilde Armand, primarul în funcție, susține că a recuperat câteva sute de voturi, după ce procesul de renumărare a fost reluat în unele secții.

Din informațiile Euronews România s-a încheiat centralizarea proceselor verbale la Biroul Electoral Sectorului 1 și am putea rezultatele finale astăzi sau cel târziu vineri.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, susține că a depus mai multe cereri pentru renumărarea voturilor din mai multe secții.

Din informațiile noastre, ar urma să fie analizate aceste cereri în această după-amiază.

Deocamdată, nu știm dacă se va încheia această epopee astăzi. În jurul orei 12 ar urma să ajungă mai mulți membri din USR, inclusiv primarul reales al Timișoarei, Dominic Fritz, dar și Clotilde Armand. E posibil să picheze sediul BES 1.

Este o miză mare pentru Clotilde Armand, pentru că, după cum susține, se află la câteva sute de voturi de George Tuță, contracandidatul ei susținut de PSD și PNL.

Aceeași situație este la Biroul Electoral al Sectorului 2. Acolo ar mai fi de închis situația la o secție de votare, unde a fost reluată numărarea voturilor.

Miercuri noaptea, primarul Radu Mihaiu posta pe pagina sa de Facebook faptul că la secția 352 unde a reclamat faptul că aproximativ 300 de voturi au fost trecute din greșeală la un alt candidat. Acolo, după renumărare, a recuperat aproximativ 300 de voturi.

După ce va încheia centralizarea proceselor verbale, vom avea rezultate finale.

12/06/2024 , 14:50

Clotilde Armand: ”Am depus cerere de renumărare pentru 80 de secții unde sunt indicii clare de fraudă”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunțat că a depus cereri pentru renumărarea voturilor ”pentru 80 de secții unde sunt indicii clare de fraudă” și a acuzat Biroul Electoral al Sectorului 1 că ”nu a răspuns la nicio solicitare depusă de luni până în acest moment”.

”PSD PNL recunoaște că a fost fraudă la S1. Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că la aproximativ un sfert dintre secţiile de votare de la sectorul 1 sunt procese-verbale erori. Adică recunoaște jaful pesedist. Eu zic sunt mai mult de un sfert.

Am depus cerere de renumărare pentru 80 de secții unde sunt indicii clare de fraudă. BES 1 nu a răspuns la nicio solicitare depusă de luni până în acest moment. Renumărarea voturilor este singura soluție”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

De cealaltă parte, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, dă vina pe primari pentru haosul de la unele birouri electorale din țară, unde oamenii au stat la cozi zeci de ore pentru a depune sacii cu buletinele de vot și procesele verbale. 

12/06/2024 , 08:10

Clotilde Armand acuză PSD și PNL de fraudă la alegerile pentru Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, susține că au ”dispărut ”1.000 de voturi” la o secție de votare printr-un ”Număr de magie marca PSD-PNL”. Din acest motiv, edilul a cerut încă o dată renumărarea voturilor de la toate secțiile.

”Au mai dispărut 1000 voturi. Din pixul PNL PSD. Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă a celor de la PSD și PNL. Peste 1.000 de buletine de vot, în alb, de la Secția de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazăr, s-au evaporat. Număr de magie marca PSD-PNL!

Să recapitulăm situația de aici, conform procesului-verbal s-a primit un număr total de 2.220 de buletine de vot, din care au fost valabil exprimate 885 de voturi. Un număr de 24 de voturi au fost nule, iar 290 de buletine de vot au fost neîntrebuințate și anulate. Unde sunt 1021 de buletine de vot? În ce urnă de votare au fost depuse?Așteptăm renumărarea tuturor secțiilor de votare. Este ireal pentru o democrație să poată funcționa prin fraudă”, a scris Clotilde Armand, miercuri, pe Facebook.

În Sectorul 1, procesul electoral a fost reluat, marți, la ora 9, iar președinții secțiilor de vot s-au întors să depună voturile la Biroul Electoral. Sacii cu voturile și procesele verbale au fost sigilați și închiși în două camere, pe parcursul nopții. Pentru a nu intra nimeni în săli, jandarmii au păzit pe hol.

Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei: ”Jandarmii iau în custodie aceste birouri electorale în momentul sigilării de către conducătorii acestora și le iau în pază până în momentul în care conducătorul acestora revine pentru desigilare. Menționăm faptul că Jandarmeria nu este implicată în activitatea electorală conform prevederilor legale în vigoare și a statutului său.”

George Tuță susține că are peste 600 de voturi în plus față de Clotilde Armand, însă actualul edil spune că s-au numărat voturile de la 40 de secții din cele 166. Mai mult, primarul în funcție anunță că a făcut cerere pentru a fi renumărate voturile și că a făcut plângeri legate de tentativele de fraudare a votului la mai multe secții.

George Tuță, candidat PNL-PSD la Primăria Sectorului 1: ”Acum să te plângi că sunt suspiciuni când pe tot parcursul zilei și repet și subliniez acest lucru, nu a existat niciun fel de reprezentant al niciun fol partid să facă vreo plângere sau vreo sesizare”.

Clotilde Armand acuză că procesele verbale, în care este consemnat numărul de voturi, sunt întocmite greșit în mod intenționat și nu reprezintă numărul de voturi din sacii sigilați. Primarul Sectorului 1 susține că a făcut plângere penală împotriva reprezentatului Biroului Electoral al Sectorului 1, din partea PSD.

Edilul spune că bărbatul a fost prins pe holul unei secții și, împreună cu mai mulți membri ai secției de votare, ar fi desigilat sacii plini cu buletinele de vot și ar fi umblat în ei. Mai mult, va face plângere și împotriva președintelui Autorității Electorale Permanente, pentru modul defectuos de organizare al alegerilor.

Cei care au mers să depună sacii cu voturile au așteptat ore în șir în temperaturi extreme. Unora li s-a făcut rău și au avut nevoie de ajutor din partea medicilor. Biroul Electoral Central spune că a durat mult predarea materialelor electorale din cauză că procesele verbale în care sunt consemnate rezultatele voturilor de la secții au avut un circuit diferit de validare. Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat la Euronews România că trebuie să existe o dezbatere publică după încheierea acestor alegeri. El vrea să fie elaborat un cod electoral modern, în care să fie folosită tehnologia, pentru a nu mai căra saci cu milioane de buletine de vot.

Toni Greblă, președintele AEP: ”Cred că trebuie regândită toată procedura de vot pentru că să începem cu ziua votului. Acolo oamenii stau de la 6:00 sunt prezenți în secția de votare, iar votarea se încheie la ora 24:00 dacă există cetățenii care încă n-au votat. Sunt 18 ore în care nouă membri ai secției de votare, împreună cu cei personalul de pază, împreună cu operatorul și expertul electoral, stau 18 ore acolo, după care începe numărarea voturilor, care diferă de la secție la secție. Este vorba de încă ore bune de de de stat în secție.

Este inuman și pentru acești oameni și vă repet, este vorba de 20.000 aproximativ 20.000 de secții de votare în toată țara, înmulțiți cu 10, 11-12 oameni care trebuie să stea acolo. Legislația prevede ca aproximativ cu un an în asta, un an a alegerilor, nu prea se poate modifica substanțial legislația electorală”

11/06/2024 , 19:06

Clotilde Armand a anunțat corectarea unei fraude la Secția nr. 31 din Sectorul 1, unde 195 de voturi destinate acesteia au fost inițial atribuite, în mod fraudulos, candidatului Blocului Suveranist Român.

Biroul Electoral Sector 1 a validat și încărcat procesul-verbal corect, restituind voturile corecte.

”Prima secție sesizată de noi și renumărată (Secția nr. 31), prima fraudă majoră dovedită și corectată. BES Sector 1 a demontat falsul în acte oficiale și a încărcat procesul- verbal corect.

Amintesc că un număr de 195 de voturi pe care le-am primit de la locuitorii Sectorului 1 au fost transferate din pix către candidatul Blocului Suveranist Român. Le-am recuperat. Lupta continuă.”, a spus Clotilde Armand.

11/06/2024 , 18:21

Clotilde Armand depune plângere penală împotriva președintelui AEP: ”Toni Greblă să-și depună demisia”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunțat că va depune o plângere penală împotriva președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, pe care-l acuză de instigare la fals.

”Voi depune plângere penală împotriva președintelui AEP, Toni Greblă pentru modul defectuos de organizare al alegerilor locale și europarlamentare și instigare la fals.Se dau indicații pe linie politică ca procesele - verbale din mai multe secții cu problemă să fie închise rapid, fără a se mai face renumărarea voturilor.

Această comasare produsă de PNL PSD a dus la un volum crescut de muncă în secțiile de votare. Pe fondul oboselii, au loc multe nereguli și falsuri și au permis fraude electorale.

Procesul electoral a fost suspendat în 22 de județe din cauza oboselii și a caniculei, iar sacii cu voturi şi toate materialele electorale au fost predate şi au fost păzite peste noapte de jandarmi. Acest haos generalizat a fost patronat de Toni Greblă.Președintele AEP, Toni Greblă, trebuie să-și asume că nu a fost în stare să organizeze aceste alegeri și să-și depună demisia”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

11/06/2024 , 12:46

Clotilde Armand cere renumărarea voturilor: ”Avem probleme cu cei care au viciat acest scrutin”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a declarat marți că a solicitat renumărarea voturile, pe motiv că unele ”procese-verbale sunt întocmite greșit în mod intenționat”.

”Procese-verbale sunt întocmite greșit în mod intenționat și nu reprezintă numărul de voturi din sacii sigilați. Din acest motiv este importantă renumărarea, transparent, de față cu toți candidații și cu observatori din ONG-uri. Asta vor să facă și acum, iar din acest motiv am solicitat renumărarea. Se tem pentru că o să iasă la iveală alte numere.

La Sectorul 2 au refuzat renumărarea. Sper să nu o facă și aici. Totuși, dacă n-au nimic de ascuns și de pierdut, de ce ar refuza renumărarea? Nici eu, nici Radu Mihaiu n-avem probleme cu asumarea unui rezultat defavorabil. Avem probleme cu cei care au viciat acest scrutin”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

11/06/2024 , 12:40

George Tuță o acuză pe Clotilde Armand că a întârziat trimiterea de microbuze pentru reprezentanții din secțiile de votare

George Tuță, candidatul susținut pe PSD și PNL la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 c-ar fi tergiversat procesul electoral, deoarece ar fi amânat trimiterea de microbuze pentru membrii secțiilor de votare.

”Administrația condusă de doamna Armand a întârziat transmiterea microbuzelor pentru a prelua oamenii din secțiile de vot și aceștia au fost nevoiți să aștepte ore întregi în secții, fără a avea apă sau mâncare.

După aceea, s-au aglomerat cu toții aici și de aceea biroul electoral de sector a luat decizia să preia sacii cu voturi în custodie, pănă când astăzi au reluat procesul de predare a proceselor verbale din fiecare secție de vot”, a declarat George Tuță.

George Tuță susține că a câștigat alegerile la Primăria Sectorului 1

”Voturile au fost numărate de fiecare birou de secție de vot. Reprezentanții noștri ne-au adus procesele verbal, noi am făcut centralizarea proceselor verbale pe care sunt semnăturile tuturor reprezentanților de la toate partidelor politice au fost reprezentate acolo.

În urma centralizării noastre, am câștigat această competiție. De fapt, sectorul 1 a câștigat pentru că după un mandat de circ și de scandal intrăm într-o normalitate în care respectul și încrederea trebuie să fie la baza și la temelia construcției capitalei capitalei, așa cum sectorul 1 era recunoscut”, a precizat candidatul susținut de PSD și PNL la Primăria Sectorului 1.

Întrebat despre solicitarea depusă de Clotilde Armand privind renumărarea voturilor, Tuță a precizat că aceasta va fi analizată de Biroul Electoral de sector.

”Pe tot parcursul zilei de duminică, personalul cu toți ceilalți candidați am fost să asistăm la procesul electoral, așa cum e stipulat în lege. Am participat inclusiv la momentul numărării în anumite secții de vot și vă spun că nu a fost nicio suspiciune rezonabilă pentru care noi să facem o plângere.

Toate măsurile pentru a preveni orice fel de suspiciune, orice fel de înțelegere sau interpretare a unei posibile fraude, noi am fost acolo ca să asistăm la acest proces și în continuare vor asista la acest parcurs al procesului electoral prin care se predau procesele verbale și se face centralizarea pentru a-i asigura pe bucureșteni că nu există suspiciuni că nu poate fi posibilă fraudă”, a mai precizat Tuță.

De asemenea, George Tuță a precizat că ”voturile au fost deja numărate”.

”Acum să te plângi că sunt suspiciuni, când pe tot parcursul zilei nu a existat niciun fel de reprezentant al vreunui partid care să facă vreo plângere sau vreo sesizare.

Pentru a elimina aceste suspiciuni care pot exista, că buletinele de vot sunt depozitate într-o încăpere, noi am cerut încă de ieri prin biroul electoral de sector, am cerut forțelor de ordine să monitorizeze video și audio întreg acest proces”, a mai afirmat el.

Reacția Jandarmeriei București

”Având în vedere declarația publică, prin care se menționează despre "refuzul Jandarmeriei de a pune la dispoziție mașini pentru transportul voturilor în momentul în care procesele-verbale au ajuns să fie închise", precizăm faptul că informația este falsă.

Jandarmeria nu are dreptul legal să furnizeze vehicule în acest scop pentru că nu are atribuții legale pentru transportul buletinelor de vot.

Potrivit legii, jandarmii asigură protecția transportului, constituit din reprezentanții secțiilor de votare, ai birourilor electorale, precum și din buletinele de vot aflate în custodia exclusivă a acestora”, a reacționat Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.

Tensiuni la Sectorul 1. Procesul electoral a fost suspendat peste noapte și a fost reluat marți dimineața

Procedura de centralizare a rezultatelor alegerilor a fost suspendată pe parcursul nopții în 22 de județe.

Oboseala și canicula i-au făcut pe reprezentanților secțiilor să își întrerupă activitatea.

Și Biroul Electoral din Sectorul 1 a decis, luni seară, ca procesul electoral să fie suspendat până marţi dimineaţă, din cauza epuizării reprezentanților secțiilor, care au mers în cele din urmă acasă, astfel că pe parcursul nopții sacii de voturi au fost lăsați în paza angajaților Ministerului Afacerilor de Interne, care s-au asigurat că nu are nimeni acces la ei.

De dimineață, reprezentanții secțiilor au revenit din nou la treabă. La ora 9, s-a reluat procesul electoral la Biroul Electoral al Sectorului 1 și a început, din nou, validarea voturilor. În jurul orei 08:20, George Tuță, candidatul coaliției PSD-PNL la Primăria Sectorului 1 București, a ajuns și el acolo și a precizat că, din punctul lui de vedere, el este câștigător.

George Tuță: „Avem toate procesele verbale. Pentru primarul de sector, la Sectorul 1. Sunt toate procesele verbale din secțiile de vot de la reprezentanții noștri adunate. Noi am făcut calcule, sunt 681 de voturi diferență, așa că vestea bună de astăzi, chiar dacă este marți, e că doamna Armand pleacă acasă”.

Clotilde Armand nu se dă, însă, bătută. Ea a transmis un mesaj, pe Facebook, marți dimineața, prin care a anunțat că a cerut renumărarea voturilor, printre altele.

„Scurt update:

- Am depus cerere de renumărare a voturilor;

- Am sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă de la mai multe secții de votare;

Vă reamintesc pentru toți cei care ați auzit declarații publice ale mai multor politicieni să nu mergeți după fentă fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secții din totalul de 166. Diferența de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte, foarte mică și de aceea s-au grăbit unii din PNL și PSD să arunce public cu mesaje false că au câștigat;

- Ne lipsesc foarte multe voturi în secțiile cu probleme, acolo unde i-am prins că vor să fure. De asemenea au fost mai probleme cu urna mobilă.

Așteptăm numărătoarea și datele oficiale. Noi am mai pățit așa ceva în 2016. Știe și Ciolacu cum ne-au furat atunci”.

Ce spun reprezentanții BEC despre întârzierea centralizării voturilor

Luni seară, la ora 22:00, reprezentanții BEC au ținut o conferință de presă. Ei spun că este vorba despre procesele verbale în care sunt consemnate rezultatele voturilor de la secții, că acestea au presupus un circuit diferit de validare, și că asta ar fi principala problemă care ar fi dus la întârzierea centralizării voturilor.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat marți dimineață la Euronews România că va propune informatizarea sistemului de vot, după situațiile de blocaj de la alegerile locale și europarlamentare. La mai bine de 36 de ore de la închiderea urnelor, preluarea sacilor cu voturi nu s-a încheiat în unele zone din țară, iar mulți președinți de secții de votare au fost ținuți la coadă în căldură, fără apă sau hrană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE