Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Întrebări fără răspuns, după incendiul de la Ferma Dacilor. Procurorii cred că instalația subdimensionată ar fi produs incendiul

Procurorii cred că instalația subdimensionată, destinată inițial unei pompe de apă, ar fi dus la tragedia din Tohani. Ferma Dacilor avea un branșament de 8 kilowați. Electrocasnicele dintr-un apartament obișnuit ajung uneori să depășească această limită. Rămân și întrebări fără răspuns: nu se știe dacă panourile solare de pe acoperiș furnizau necesarul de energie sau exista și o altă sursă și nici dacă ferma avea baterii pentru a stoca energia captată ziua.

8 kw adică 8.000 de wați, pentru un apartament, spre exemplu, este o limită greu, dar nu imposibil de atins. Haideți să vedem împreună câteva scenarii în care această limită ar putea fi depășită.

Să spunem că gătim pe toate cele patru zone de încălzire ale unei plite cu inducție. Ajungem deja la un consum de 7.200 de Wați. Dacă cineva din casă pornește un aspirator, atunci adăugăm încă 1.000 de wați în această ecuație și ajungem în total la 8.200 de wați.

Un alt scenariu. Să spunem că cineva din locuință folosește un uscător de păr. Acesta ajunge până la 2.400 de wați, un cuptor cu microunde pornit mai adaugă și el până la 1.200 de wați, o aerotermă până la 2.000 de wați, o mașină de spălat vase, în timp ce încălzește apa, poate ajunge și ea tot până la 2.000 de wați, iar o cafetieră are nevoie de aproximativ 700-1.000 de wați. Și iată că, din nou, ajungem să depășim această limită. Ajungem la 8.600 de wați.

Totuși, rămân numeroase variabile care nu au fost încă făcute publice. Nu se cunoaște, pentru moment, dacă branșamentul la rețea era monofazat sau trifazat, un aspect foarte important, cred specialiștii în domeniu. Și informațiile despre cablurile folosite în interior ar putea să conteze mult în anchetă, pentru că nu toate sunt rezistente la foc. Nici acest detaliu nu a fost până acum clarificat.

Ce spun specialiștii

Adrian Chelaru, Președinte Asociația RoElectric: În general observ că încă se mai utilizează astfel de cabluri, practic el se va aprinde și va garanta arderea și se va comporta ca un fitil. Focul va fi întreținut pe toată lungimea lui.

În plus, pe acoperișul clădirii erau instalate panouri solare. Încă nu se știe dacă acestea erau legate sau nu la un sistem de baterii sau dacă surplusul de energie produsă pe timpul zilei se întorcea în rețeaua de distribuție.

Adrian Chelaru, Președinte Asociația RoElectric: Avem și problema cablurilor care trebuie să fie cu întârzierea propagării flăcării. Trebuie să încărcăm, când vine vorba despre instalații electrice pe lemn, cel mult 85% din capacitatea maximă a consumatorilor. Trebuie să avem tablouri și doze care trebuie să satisfacă firul incandescent la 960 de grade.

Procurorii nu pot exclude pentru moment nicio variantă, însă subliniază că nicio probă de până acum nu susține teoria conform căreia incendiul ar fi fost provocat de o mână criminală. În tot acest timp, pompierii răspund acuzațiilor conform cărora timpul de reacție al forțelor de intervenție ar fi fost prea lung. Oficialii spun că primele patru autospeciale de salvare au ajuns la fața locului la 13 minute după apelul la 112.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE