Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Prima Dragoste: “Pentru mine, muzica este o zână cu floricele în cap”

Alexandra Cebotar, cunoscută sub numele de Prima Dragoste, aduce o notă proaspătă în muzica rock și indie pop, cu elemente folclorice.

Primul său EP, Epigraf, a fost lansat în 2022 și reprezintă radiografia ei ca artist și, totodată, un moment de maturizare în cariera sa. 

Prima Dragoste este un avatar al poeziei și al pasiunii, abordând în principal teme legate de despărțirea de persoana iubită, păstrând o doză optimistă în expresia sa artistică, oferind ascultătorilor săi un spectru complex de emoții.

Dragostea pentru muzică i-a fost insuflată încă din copilărie: “În familia mea toți sunt muzicieni, iar eu nu am avut de ales. Nu a existat un factor concret care m-a motivat să încep să scriu. Acel mâner care a deschis ușa înspre lumea mea muzicală cred că a fost prima dragoste nereciprocă. Eu nu puteam să vorbesc cu el, pentru că m-a blocat peste tot: așa erau băieții la 15 ani, eu îi scriam scrisori sub formă de poezie și le păstram acasă, până când le-au văzut părinții și m-au încurajat să le pun pe melodii, mai ales că știam să cânt la vioară și la pian. Eu nu merg la psiholog, dar scriu cântece, chiar mă ajută. Iar când ies pe scenă, nu cânt, urlu, strig, așa este felul meu de a cânta. E ca strigătul în pădure prin care se recomandă câteodată să-ți eliberezi durerea sau poate emoțiile frumoase pe care le ai, deși durerea e frumoasă, iată câte lucruri deosebite se nasc din durere, copiii tot din durere și din jertfă se nasc. Ca să creezi ceva frumos, trebuie neapărat ceva să jertfești. Primele două piese au fost în limba română, celelalte în rusă. Noi crescând într-o țară unde limba rusă este a doua limbă, vrei, nu vrei, o știi, pentru că o întâlnești la TV, la cinema, în reclame, pe stradă”, a spus Alexandra Cebotar.

Chiar și străzile i-au fost scenă Alexandrei Cebotar. Cu fiecare notă, ea a transformat anonimatul urban într-un cadru pentru exprimarea sa artistică: “Eu am început să cânt pe stradă întâmplător, ca tot ce se întâmplă cu mine în viață, totul e întâmplător. Lansasem doar două piese, eram încă în Moldova și mergeam pe stradă, pentru că trebuia să mă văd cu un prieten. Ca să omor timpul până el ajungea, le-am spus unor băieți care cântau pe stradă dacă se poate să cânt un cântec al meu. Mai târziu, peste un an și jumătate, când voiam să mă mut cu totul în București ca să-mi câștig existența, mergeam cu niște prieteni de-ai mei din Moldova să cântăm la Unirii. E una dintre cele mai frumoase experiențe, pentru că așa am reușit să cunosc urechea muzicală a românului. Am început să înțeleg ce se ascultă, ce se cântă, cum se cântă și a fost și un antrenament pentru mine cu chitara. Înainte ca eu să ies să cânt pe stradă, știam trei acorduri la chitară.”

A studiat vioara și pianul timp de 12 ani

Artista a studiat la Liceul Republican de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Chișinău, unde a învățat să cânte la vioara și la pian: “Se spune că dacă știi să cânți la vioară, știi să cânți la orice instrument cu coarde. N-am fost atât de aprinsă de ideea de a învăța să cânt la chitară.”

Legat de stilul muzical pe care îl cântă astăzi Prima Dragoste, artista spune că nu își dorește să se oprească la rock, indie pop, cu elemente folclorice: “Eu nu pot spune că am ales total stilul meu muzical pentru restul vieții sau pentru perioada imediat apropiată, mie tare îmi place să sar pe scenă. Percep concertele mele ca pe un concert al bandului din spatele meu, iar eu mă simt de parcă aș fi parte din public. De aceea strig așa de mult și sar. Pot să spun că în ultima perioadă am început să adaug elemente etnice, elemente folclorice. Nu vreau să exagerez cu tema asta, pentru că acum aproape în fiecare colț se face acest tip de muzică, ceea ce mă bucură este că folclorul se întoarce înapoi în interpretări și mă mândresc cu faptul că am avut ideea asta înainte de a deveni mainstream, numai că nimeni nu m-a ascultat la timpul potrivit. Eu prin 2020 deja scrisesem piesa “Mai stai” și era mult mai folclorică decât acum.” 

Prima Dragoste este responsabilă și de conceptul fiecărui videoclip al pieselor sale, iar ideea se naște pornind de la o culoare: “Împreună cu Gheorghe Alexei, cel alături de care am lucrat la piesa “Mohor”, am petrecut foarte mult timp în studio și când scriam piesa, eu îmi imaginam o filmare într-un ton albastru, iar el se gândea la același lucru. Este un exercițiu bun ca să vezi cât de compatibil ești cu omul cu care lucrezi muzical. Eu întreb ce culoare îi inspiră cântecul și dacă culoarea lui corespunde cu a mea, înseamnă că gândim pe aceeași undă.“

Prima Dragoste își va lansa primul album

Primul album Prima Dragoste, “11”, care va fi lansat curând, este definit ca o călătorie a sufletului: “Piesa ”Hoinară” este una dintre piesele care definește albumul - Inimă, fă-ți de cap hoinară. Este vorba despre călătoria spirituală pe care am avut-o după o despărțire foarte dureroasă a unei relații la care am ținut foarte mult. Albumul a fost scris ca un album de adio, de aceea l-am numit 11, pentru că 11 era data aniversării noastre.” 

Prima Dragoste ne-a mărturisit și că, pentru a compune cântecele, s-a provocat printr-un obicei: “Eu am un challenge - când simt că nu mai pot să scriu, când obosesc, înainte de concerte, pentru că atunci mă axez total pe cum o să sune live și mai puțin pe scrisul pieselor, mi-am promis să prezint un cântec nou. Fiind presată de deadline-uri, le scriu, iar “Îmi pare rău” a fost unul dintre cântecele acelea și unicul cântec la care pot să plâng. Eu periodic ascult textele din piesele mele ca prima dată și le văd de fiecare dată diferit.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE