Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Poziția Misiunii Palestiniene pe lângă UE privind atacul Hamas asupra Israelului

Misiunea Palestiniană pe lângă Uniunea Europeană nu condamnă atacul Hamas asupra Israelului „în forma sa actuală". Euronews a vorbit cu principalul consilier, Hassan Albalawi, despre poziția oficială a reprezentanților palestinieni.

Grégoire Lory, jurnalist Euronews: Condamnați atacul Hamas asupra Israelului?

Hassan Albalawi, prim consilier al Misiunii Palestinei pe lângă UE: ”Sunt dispus să-l condamn într-o zi. În ziua în care statul Israel rămâne în interiorul propriilor granițe, adică să știe care-i sunt granițele, și în ziua în care există un stat palestinian independent și suveran, ziua în care palestinienii se bucură de minimul drepturilor lor, dacă într-o zi, în acea zi, dacă atunci ar exista un atac, îl voi condamna. Dar acum, așa cum stau lucrurile, nu, nu pot condamna pentru că există o logică, este o consecință a tot ceea ce se întâmplă.”

Grégoire Lory, jurnalist Euronews: Uniunea Europeană a anunțat ieri că își va revizui ajutorul acordat palestinienilor. Sunteți dezamăgit?

Hassan Albalawi, prim consilier al Misiunii Palestinei pe lângă UE: ”Nu vă voi ascunde, da sunt. Toți palestinienii au fost dezamăgiți la toate nivelurile și au simțit că este o decizie regretabilă. Dar, din fericire, există state care nu au acceptat, precum Belgia, Spania, Luxemburg și, ulterior, Franța. În final, din fericire, această decizie a fost, în decurs de câteva ore, retrasă, ceea ce arată că există pe undeva înțelepciune.”

Grégoire Lory, jurnalist Euronews: Ce așteptări aveți azi de la Uniunea Europeană? Ce poate face ca să oprească violențele?

Hassan Albalawi, prim consilier al Misiunii Palestinei pe lângă UE: ”Poate impune sancțiuni. Poate cel puțin să interzică, de exemplu, comerțul cu bunuri din coloniile israeliene. Poate interzice intrarea coloniștilor. Poate interzice companiile europene care fac comerț cu coloniile israeliene.”

Grégoire Lory, Euronews: Până acum, reacția Uniunii Europene a fost foarte proisraeliană.

Hassan Albalawi, prim consilier al Misiunii Palestinei pe lângă UE: ”Știu că mulți europeni nu împărtășesc acest punct de vedere. Să puneți steagul israelian în fața Uniunii Europene, să spuneți că Israelul are dreptul să se apere oferă o garanție, oferă o justificare pentru crimele pe care israelienii le comit împotriva populației civile palestiniene.”

Grégoire Lory, Euronews: Care este ieșirea din aceste violențe azi?

Hassan Albalawi, prim consilier al Misiunii Palestinei pe lângă UE: ”Soluția nu poate fi una militară sau legată de securitate. Soluția este pur politică, iar politica trebuie să fie în concordanță cu dreptul internațional. Dreptul internațional prevede clar și onest că Israelul trebuie să se retragă din teritoriile ocupate în iunie 1967.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE